Δημόσια ΥγείαΤι είναι η νευροτοξίνη Novichok που «παραλύει» τη Ρωσία

Τι είναι η νευροτοξίνη Novichok που «παραλύει» τη Ρωσία

- Advertisement -

Ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δεν θα συνέλθουν πλήρως ακόμη και αν όλα κυλίσουν ευνοϊκά, εφόσον έχουν δηλητηριασθεί με τη νευροπαραλυτική ουσία Novichok (Νοβιτσόκ), όπως δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δημιουργούς της δηλητηριώδους ουσίας.
Ο Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος ζει σήμερα στο Νιού Τζέρσι, μετανάστευσε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 μετά την δημοσίευση ενός επικριτικού του άρθρου, στο οποίο έγραφε ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της που σχετίζονται με τα χημικά όπλα.
«Είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από κάθε γνωστή δηλητηριώδη νευροπαραλυτική ουσία» λέει ο ίδιος, εκφράζοντας φόβους για το ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι.
Ο Ρώσος χημικός κάνει την υπόθεση ότι έφεραν ξεχωριστά στη Βρετανία δύο αβλαβή συστατικά, τα οποία αργότερα τα ένωσαν σε αεροζόλ και παρασκεύασαν τη δηλητηριώδη ουσία. «Δέκα γραμμάρια (της ουσίας-σ.σ) είναι ήδη μεγάλη ποσότητα. Κατά την θερινή περίοδο, δύο γραμμάρια είναι αρκετά για να σκοτώσεις 500 ανθρώπους» λέει Μιρζαγιάνοφ.

Το «προφίλ» του Novichok
Τα κύρια χαρακτηριστικά της νευροπαραλυτικής ουσίας είναι:

1. Μπορεί να δοθεί μέσω επαφής ή εισπνοής

2. Μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και απώλεια ελέγχου του σώματος.

3. Αποδυναμώνει τους μύες,συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και του διαφράγματος.

4. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο λόγω κατάρρευσης της αναπνευστικής λειτουργίας σε πέντε λεπτά.

5. Αναπτύχθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης την δεκαετία του ’70 ή του ’80.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ