Δημόσια Υγεία«Όχι» στα τατουάζ από μαύρη χέννα – Πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις

«Όχι» στα τατουάζ από μαύρη χέννα – Πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις

- Advertisement -

Τα τατουάζ από μαύρη χέννα αποτελούν απειλή για την υγεία και οι καταναλωτές πρέπει να τα αποφεύγουν, όπως συνιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι τα τατουάζ από μαύρη χέννα μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών που περιέχουν, για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα τους και να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Τα τατουάζ από μαύρη χέννα δεν είναι μόνιμα, αλλά προσωρινά. Στην ουσία είναι μια ζωγραφιά που εφαρμόζεται στο δέρμα και εξαφανίζεται έπειτα από μερικές εβδομάδες.

Για να επιτευχθεί το μαύρο χρώμα και να παραταθεί η διάρκειά τους προστίθενται στη χέννα υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών. Οι χρωστικές αυτές μπορεί να είναι φυσικής προέλευσης, συνθετικές χρωστικές ή μεταλλικά άλατα.

Πολλές από αυτές τις χρωστικές έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις ή αλλεργίες καιρό έπειτα από τη χρήση τους.

Στις τουριστικές περιοχές
Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα τατουάζ από μαύρη χέννα προσφέρονται συχνά στις τουριστικές περιοχές και σε υπαίθριες εκδηλώσεις (π.χ. εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια) από περιοδεύοντες καλλιτέχνες (tattoo artists).

Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να κάνει ένα προσωρινό τατουάζ στις διακοπές του, καλό είναι να αποφύγει το μαύρο χρώμα. Ας προτιμήσει ένα πιο φυσικό χρώμα (κυμαίνεται από πράσινο-καφέ έως καφέ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ