Δημόσια Υγεία3,5 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες από Pfizer, Moderna, Johnson

3,5 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες από Pfizer, Moderna, Johnson

- Advertisement -

Τη δέσμευση να παράσχουν, σε τιμή κόστους ή μειωμένη, συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη εντός του 2021 και το 2022 ανέλαβαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία που διοργάνωσαν μέσω τηλεδιάσκεψης η ιταλική προεδρία της G20 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη δέσμευση να παράσχουν, σε τιμή κόστους ή μειωμένη, συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη εντός του 2021 και το 2022 ανέλαβαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία που διοργάνωσαν μέσω τηλεδιάσκεψης η ιταλική προεδρία της G20 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πρόσβαση των πιο ευάλωτων χωρών στα εμβόλια, η διεθνής αλληλεγγύη και η πρόληψη των πανδημιών στο μέλλον βρίσκονται στην καρδιά της Διάσκεψης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών της Αφρικής και της Ασίας, όπως και 12 διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Στόχος της διάσκεψης, με οικοδεσπότες την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Μάριο Ντράγκι, είναι να διασφαλιστεί η μελλοντική προστασία της παγκόσμιας υγείας μέσω πολυμερούς συνεργασίας, με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ ως κινητήριες δυνάμεις.

Οι συμμετέχοντες θα υιοθετήσουν τη λεγόμενη «Διακήρυξη της Ρώμης», η οποία θα θεσπίζει κατευθυντήριες αρχές για την καθοδήγηση της παγκόσμιας αντίδρασης σε μελλοντικές πανδημίες, όπως η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής εμβολίων και η καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε αυτά ως «παγκόσμια δημόσια αγαθά».

Δέσμευση για 3,5 δισ. δόσεις

Στο πλαίσιο της διάκεψης, Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson ανέλαβαν τη δέσμευση να παράσχουν 3,5 δισ. δόσεις στις φτωχότερες χώρες το 2021 και το 2022.

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν φέτος και οι υπόλοιπες το 2022. Η Pfizer θα παράσχει 2 δισεκατομμύρια δόσεις, η Moderna έως 995 εκατομμύρια και η Johnson & Johnson έως 500 εκατομμύρια. Θα δοθούν σε τιμή κόστους στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και σε μειωμένη τιμή στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων των εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης ότι θα προσφέρει 100 εκατομμύρια δόσεις. «Όλος ο κόσμος, παντού» πρέπει να έχει πρόσβαση στα εμβόλια, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης ότι το Παρίσι δώσει έως τα τέλη του 2021 «τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων» στο πρόγραμμα Covax, τον παγκόσμιο μηχανισμό προμήθειας εμβολίων στις φτωχές χώρες.

Αποθέματα εμβολίων

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρατάμε αποθέματα εμβολίων σε ορισμένες χώρες, την ώρα που σε άλλες λείπουν. Και είναι σοκαριστικό ότι ξεκινάμε, κάποιες φορές, να εμβολιάζουμε τα παιδιά όταν δεν έχουμε ακόμη αρχίσει να εμβολιάζουμε τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο ευάλωτους σε άλλες χώρες» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τη σχετική έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η Γαλλία θα μοιραστεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων έως το τέλος του έτους» συμπλήρωσε ο Μακρόν, λέγοντας «όχι στις πελατειακές σχέσεις, ναι στη εμβολιαστική πολυμέρεια».

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε διατεθειμένος να στηρίξει μία άρση των πατεντών για τα εμβόλια, εφόσον μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΠΟΥ την κρίνει απαραίτητη για να επιταχυνθεί η παραγωγή παγκοσμίως.

Πρόγραμμα Covax

Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο των πλουσιότερων χωρών έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση έναντι 0,2% των φτωχών χωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα Covax. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει, επομένως, έκκληση στις πλούσιες χώρες να κάνουν πράξη τη διεθνή αλληλεγγύη πριν από τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.

Έως τα τέλη Μαΐου, 140 εκατομμύρια δόσεις θα λείπουν από το Covax και επιπλέον 50 εκατομμύρια τον Ιούνιο σε σύγκριση με τις ποσότητες που είχε αρχικά προβλέψει για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού των φτωχών χωρών.

Από πλευράς του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που αποτέλεσε και αποτελεί η πανδημία κορωνοϊού κατά την παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Υγεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη.

«Η διεθνής κρίση δεν τελείωσε, πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Εμείς στην Ευρώπη αρχίσαμε να βλέπουμε το τέλος αυτής της τραγωδίας, αλλά σε άλλες χώρες αυτό δεν συμβαίνει» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση σχετικά με την υιοθέτηση μορατόριουμ στις πατέντες εμβολίων, λέγοντας ότι «η Ιταλία είναι ανοικτή προς αυτή την πρόταση, με τρόπο στοχευμένο, για μια περιορισμένη χρονική περίοδο και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το να παράγουν καινοτομία, οι φαρμακευτικές εταιρίες».

Εξήγησε, δε, ότι «η πρόταση αυτή δεν εγγυάται ότι οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα θα μπορέσουν να παράξουν τα εμβόλια» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να τις στηρίξουμε οικονομικά και με τεχνογνωσία».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ