Δημόσια ΥγείαΑνησυχία για την έξαρση κορωνοϊού: 63 νεκροί για πρώτη φορά από Μάιο

Ανησυχία για την έξαρση κορωνοϊού: 63 νεκροί για πρώτη φορά από Μάιο

- Advertisement -

Επιμένει η αυξητική τάση στους επιδημιολογικούς δείκτες της επιδημίας του κορωνοϊού, με αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και θανάτων το τελευταίο διάστημα.

Επιμένει η αυξητική τάση στους επιδημιολογικούς δείκτες της επιδημίας του κορωνοϊού, με αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και θανάτων το τελευταίο διάστημα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 63 νέοι θάνατοι, τραγικός ημερήσιος απολογισμός που τελευταία φορά σημειώθηκε στη χώρα μας στις 18 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, η διάδοση συνεχίζει να κυμαίνεται πέριξ των 4.000 νέων κρουσμάτων καθημερινά, αν και στην εξίσωση των νέων μολύνσεων θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τον αριθμό των τεστ που είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.651 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες. Στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρεται επίσης πως την τελευταία ημέρα κατέληξαν 63 συμπολίτες μας από κορωνοϊό, ενώ διασωληνωμένοι παραμένουν 387 ασθενείς.

Ίδιο το επιδημιολογικό μοτίβο του κορωνοϊού

Το επιδημιολογικό μοτίβο μοιάζει να εξελίσσεται με παρόμοιο τρόπο τις τελευταίες ημέρες, καθώς η διάδοση εμφανίζεται σταθερά αυξημένη τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο όμως και σε μια σειρά από περιφερειακές ενότητες στη βόρεια Ελλάδα.

Αντίστοιχα, υψηλή διάδοση παρατηρείται για μία ακόμη εβδομάδα (αν και μειωμένη σε σύγκριση με την Τρίτη) στην ΠΕ Λάρισας, που καταγράφει 245 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Η περιφερειακή ενότητα της κεντρικής Ελλάδας εμφανίζει από τις υψηλότερες διαδόσεις του ιού ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία αναφορικά με τη θετικότητα δείχνουν σαφή αύξηση, με το ποσοστό των θετικών τεστ να κυμαίνεται στο 1,6%, έναντι 1,01% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά πιο χαμηλά από το 4%, που οι επιστήμονες έχουν θέσει ως όριο για την αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ακυρώνονται οι παρελάσεις σε πολλές περιοχές

Η άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας δεν θα επιτρέψει εν τέλει σε μία σειρά από περιοχές να πραγματοποιήσουν μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στην Πέλλα, την Πιερία, την Ημαθία, το Κιλκίς, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι μαθητικές παρελάσεις ακυρώθηκαν, με αποφάσεις των τοπικών αρχών, αφού το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών δεν αφήνει περιθώρια για περιστατικά συνωστισμών, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στη Θεσσαλία.

Ο επιδημιολογικός χάρτης του κορωνοϊού

Ως εκ τούτου, ο χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού βάφτηκε κόκκινος σχεδόν στο σύνολο της χώρας από τη Λάρισα και πάνω, αλλά και σε τρεις περιφέρειες της Πελοποννήσου.

Καθώς η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης, ο χάρτης στο https://covid19.gov.gr/ αλλάζει προκειμένου να εντάξει κάθε περιοχή στο επίπεδο επιτήρησης που αρμόζει με βάση την εικόνα του κορωνοϊού ανά περιφέρεια.

Χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης

Στο ανώτατο επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης αναφορικά με τον κορωνοϊό ανεβαίνουν έτσι η Ζάκυνθος, η Αχαΐα, η Αρκαδία, τα Ιωάννινα και η Μεσσηνία. Όπως φαίνεται, στον χάρτη στο κόκκινο παραμένουν Μαγνησία, Λάρισα, Κιλκίς, Σέρρες, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Προβληματισμό προκαλεί η αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων

Ωστόσο, ο προβληματισμός αφορά παράλληλα και το γεγονός πως ήδη το ΕΣΥ είναι πιεσμένο με 387 διασωληνωμένους και συνεχή αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας, πριν καν μπούμε για τα καλά στο χειμώνα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη διαφαινόμενη αύξηση των λοιμώξεων από την κοινή γρίπη στο αμέσως επόμενο διάστημα, που σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να αυξήσουν τη θνητότητα κατά 20%.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, όπως δημοσιεύθηκε σήμερα, αποτυπώνεται μια σαφής άνοδος των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, σε σύγκριση και με εκείνον των πολιτών που παίρνουν εξιτήριο. Την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1.589, ενώ τα εξιτήρια ήταν 1.109.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως επεκτείνει τη συνεργασία με ιδιωτικές κλίνες σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα.

Έτσι, διατίθενται 250 κλίνες Covid σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, αλλά και 44 κλίνες non Covid σε Βόλο και Λάρισα. Επιπλέον, διατίθενται 2 ΜΕΘ για περιστατικά που δεν αφορούν στον κορωνοϊό, στον Βόλο.

Φόβοι για 5.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα τον Νοέμβριο

«Έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε επίσης πως μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Για κάθε επιπλέον 1.000 κρούσματα, θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις», εκτίμησε ο κ. Τζανάκης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ