Το πώς δημημιουργήθηκε από τους επιστήμονες της Merck το χάπι κατά του κορωνοϊού εξήγησε, μεταξύ άλλων, η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας (γνωστή ως MSD στην Ελλάδα).

Το πώς δημημιουργήθηκε από τους επιστήμονες της Merck το χάπι κατά του κορωνοϊού εξήγησε, μεταξύ άλλων, η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας (γνωστή ως MSD στην Ελλάδα).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Όταν ξεκίνησε το φάρμακο, προ της πανδημίας, οι επιστήμονες το ξεκινούσαν ως μια θεραπεία για τη γρίπη. Ομως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρήκαμε πως λόγω του μηχανισμού του, ο οποίος αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κάποιων RNA ιών, πολύ εύκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως ο κορωνοϊός», εξήγησε η κυρία Αλεξοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για το χάπι της Merck.

«Αποδείχθηκε πως είναι κλινικά εφικτό αυτό και είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που σταματά την αναπαραγωγή του» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό το ότι το χάπι λαμβάνεται από το στόμα», τονίζοντας πως στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί το χάπι, ώστε να το λαμβάνουν άτομα που στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ασθενής με κορωνοϊό.

Παράλληλα, όπως εξήγησε η Δρ Αλεξοπούλου, παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών», με τα αποτελέσματα να είναι τόσο εντυπωσιακά που επισπεύστηκε η έγκριση του φαρμάκου.

Για ποιους δεν είναι αποτελεσματικό το χάπι της Merck

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει πως «δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολίου, που θα παραμένει η βασική ασπίδα μας έναντι του κορωνοϊού», επισημαίνοντας ότι το φάρμακο, για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθεί «εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων» και ότι δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν νοσήσει βαριά.

Ερωτηθείσα για την ποσότητα παραγωγής, η Ελληνίδα επιστήμονας εξήγησε πως η MSD έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του και υπολογίζεται η παραγωγή 10.000.000 δόσεων μέσα στο 2021 και 20.000.000 δόσεων μέσα στο 2022.

Πόσο θα κοστίζει το χάπι της Merck

Τέλος, όσο αφορά στην τιμή του φαρμάκου, η Δρ. Αλεξοπούλου είπε πως πολιτική της εταιρείας είναι η κλιμακωτή τιμολόγηση, ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε κράτους… Οι χώρες, δηλαδή, με υψηλό ΑΕΠ θα το αγοράζουν ακριβότερα και οι χώρες με χαμηλό ΑΕΠ φθηνότερα.

Σημειώνεται πως το χάπι εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η έγκρισή του από τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα