Δημόσια ΥγείαΧαρδαλιάς: Αυστηρό lockdown σε Κάλυμνο και Κορδελιό Ευόσμου

Χαρδαλιάς: Αυστηρό lockdown σε Κάλυμνο και Κορδελιό Ευόσμου

- Advertisement -

Σε «σκληρό» lockdown μπαίνουν η Κάλυμνος και Κορδελιό Ευόσμου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε «σκληρό» lockdown μπαίνουν η Αχαΐα και η Εύβοια σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού το απόγευμα της Παρασκευής

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις περιοχές που αυξήθηκε το ιικό φορτίο και στα μέτρα που θα ισχύσουν για το lockdown από αύριο το πρωί αναφέρθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο αναλυτικά:

Τα στοιχεία αλλάζουν διαρκώς και τα μέτρα προσαρμόζονται. Ανακοινώνουμε μετά από εισήγηση των ειδικών:

Στο πολύ αυξημένο επίπεδο εντάσσεται από αύριο και μέχρι 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Παραμένουν στο ίδιο Αχαϊα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο «κόκκινο» εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας.

Στο «κόκκινο» παραμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα επιπλέον μέτρα δεν παρατείνονται στους δήμος Θήρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.

Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών.

Αυξάνονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού τεστ λόγω της κακοκαιρίας, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημέρων υπολογίζεται σε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 44 έτη.

Επιπλέον, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 10.500. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Όπως είπε, τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, υποδηλώνοντας τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Είναι προφανές ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας», τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της πανδημίας.

Όπως είπε άλλωστε, ήδη παρατηρείται επίδραση του εμβολιασμού ατόμων άνω των 75 ετών. Όπως είπε, σημειώθηκε μείωση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 75 ετών.

Την ίδια ώρα και σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική με εξαίρεση στην Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Παρόλα αυτά, στην περιφέρεια καταγράφονται 5.500 ενεργά κρούσματα, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς ασθενείς ζουν στην Αττική.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ