Δημόσια ΥγείαΧαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown - Τα νέα μέτρα

Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown – Τα νέα μέτρα

- Advertisement -

Σε «σκληρό» lockdown μπαίνουν η Αχαΐα και η Εύβοια σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε «σκληρό» lockdown μπαίνουν η Αχαΐα και η Εύβοια σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού το απόγευμα της Παρασκευής

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στο επίπεδο επίσης πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από αύριο ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, πλην της Σκύρου, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν πλέον οι εξής περιοχές:

ο Δήμος Εορδαίας,
ο Δήμος Θηβαίων,
ο Δήμος Τανάγρας,
ο Δήμος Σπάρτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
ο δήμος Τεμπών
η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
ο Δήμος Καλυμνίων και
ο Δήμος Καρπάθου.

Παράταση μιας εβδομάδας

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις κίτρινες δηλαδή περιοχές.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και δημοσιογράφων

Ταυτόχρονα, σε διευκρινίσεις για τη μετακίνηση των επιστημόνων- αυτοαπασχολούμενων και των δημοσιογράφων προχώρησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους. Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Παπαευαγγέλου: Περίπου 10.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε κυλιόμενο μέσο όρο 1.147 ανά ημέρα. Ενώ, ο μέσος όρος αυξήθηκε νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε από 8,5 σε 11. Την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε αύξηση και στα ημερήσια τεστ, σε περίπου 45.000 την ημέρα. Ο μέσος όρος θετικότητας είναι στο 2,8, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε 27% αύξηση κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αγγίζουν τις 10.000, αλλά είναι γνωστό πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Οσον αφορά στις νοσηλείες, αυτές είναι πλέον πάνω από 1.900. Ο μέσος όρος ανέρχεται σε 200 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνώσεων κατά 67%. Σήμερα, το 51% των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει καλυφθεί, ενώ στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 83%.

Εύβοια, Αττική και Αχαΐα δείχνουν επιβαρυμένο φορτίο. Σε γενικές γραμμές η Αττική έδειξε σταθεροποίηση, αλλά παραμένει ψηλά. Η αύξηση συνεχίζεται όμως στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά. Εξαιρετικά αυξημένο το φορτίο στην Χαλκίδα που παρασύρει και τη Βοιωτία. Η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες θα μας δυσκολέψει καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Να βάζουμε πάνω από όλα τη λογική».

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ