Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στις ηλικίες 65 και άνω αναμένεται να εισηγηθεί σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ανταπόκριση του ΕΣΥ στις σκληρές συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στις ηλικίες 65 και άνω αναμένεται να εισηγηθεί σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η σχετική εισήγηση αναμένεται να γίνει βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ως προς την εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως αύριο, Πέμπτη, θα ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμούς και μέχρι το τέλος του μήνα, θα φτάσουμε το 1.700.000 εμβολιασμούς.

«Η ‘επιχείρηση Ελευθερία’ προχωρά ομαλά. Οι πολίτες εξυπηρετούνται με ασφάλεια και σεβασμό, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, υγειονομική διαδικασία. Τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσίας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο. Η ελπίδα είναι εδώ» επισήμανε.

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας δήλωσε ότι τον Απρίλιο αναμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, τονίζοντας πως σε σημερινή αλληλογραφία η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον μήνα Απρίλιο θα ξεπεράσουν το 1.000.000.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εγκρίνει στις αρχές Φεβρουαρίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες έως και 64 ετών, ελλείψει επαρκών δεδομένων -τη συγκεκριμένη περίοδο- για την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ανάλογη τακτική είχε ακολουθηθεί και από αρκετές άλλες χώρες, εντούτοις πλέον, και με μεγαλύτερα δεδομένα στη διάθεσή τους, πολλές χώρες ανάβουν το «πράσινο φως» και για τις ηλικίες 65 και άνω -με τελευταίο παράδειγμα την Αυστρία.

Πράσινο φως και από την Γερμανία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας κ. Γενς Σπαν εκτιμά ότι το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca θα μπορεί να χορηγηθεί και σε ηλικιωμένους άνω των 64 ετών στη Γερμανία στο άμεσο μέλλον μετά από την έκδοση της σχετικής σύστασης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας.

“Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας να εγκριθεί ώστε να χορηγείται και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτό οφείλεται στα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από τη Σκωτία και την Αγγλία”, δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός, σύμφωνα με συμμετέχοντες στις σημερινές συζητήσεις για τον κορωνοϊό μεταξύ των πρωθυπουργών των ομοσπονδιακών κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) βρίσκεται στην τελική διαδικασία λήψης της σχετικής απόφασης. Μέχρι στιγμής, η Stiko έχει συστήσει την χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Astrazeneca μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, καθώς αρχικά δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά δεδομένα από τις μελέτες για άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα