Δικαστική απόφαση δικαιώνει γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που «βαφίστηκαν» οικογενειακοί γιατροί για τις ανάγκες υλοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής), «το Μονομελές Πρωτοδικείο (απόφασή 1845/29-3-2019) έκανε δεκτή την αγωγή ασφαλιστικών μέτρων γιατρών της 1ης ΥΠΕ οι οποίοι εξαναγκάζονταν με εντολή της διοίκησης της μονάδας τους να μετατραπούν χωρίς τη θέλησή τους σε οικογενειακούς γιατρούς». Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι με αυθαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις και καλεί όλους τους γιατρούς να πορευθούν με ενότητα.

Κατά του νόμου είχαν προσφύγει περίπου 80 γιατροί. Παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι από μονάδες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Σημαντικός αριθμός γιατρών από ανάλογες δομές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών έχει προσφύγει κατά της απόφασης. Το υπουργείο Υγείας ήθελε να τους «βαφτίσει» οικογενειακούς γιατρούς.

Πρόκειται για μία απόφαση που λήφθηκε τον Ιούνιο του 2018 υπό την πίεση να λειτουργήσει το νέο σύστημα ΠΦΥ. Δεδομένο ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι γιατροί να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) – οι σχετικές προκηρύξεις για την στελέχωση των ΤΟΜΥ δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα. Περί τους 500 γιατρούς τελικά προσελήφθησαν αντί των 1.200. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας μετά από τρεις προκηρύξεις, ετοιμάζεται να εκδώσει και πάλι προκήρυξη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα