Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισαν ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα από όλους τους πολίτες με αυστηρότητα, είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει δραματικά η εικόνα με τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα.

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισαν ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα από όλους τους πολίτες με αυστηρότητα, είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει δραματικά η εικόνα με τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κρούουν ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι οποίοι σε δηλώσεις τους το πρωί της Τετάρτης (16/9) υπογράμμισαν ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα από όλους τους πολίτες με αυστηρότητα, είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει δραματικά η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

“Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Λαζανάς.

Δεν τηρούνται τα μέτρα

Υποστήριξε ότι δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο “κόκκινο” ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και “στριμώχνονται”. “Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες. Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο. Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας”.

Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

“Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο” επισήμανε ο καθ. Δ. Σαρηγιάννης προσθέτοντας πως “αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων”.

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. “Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα έιναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα”. Ο κ. Λαζανάς υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο. Τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα.

“Ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί” συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως δύσκολα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Τέλος και οι δύο επιστήμονες επεσήμαναν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα