Ξεκινάει η αξιολόγηση των δεδομένων για μια τρίτη δόση του εμβολίου «Comirnaty» κατά του κορωνοϊού των Pfizer / BioNTech, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ξεκινάει η αξιολόγηση των δεδομένων για μια τρίτη δόση του εμβολίου «Comirnaty» κατά του κορωνοϊού των Pfizer / BioNTech, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η αξιολόγηση του παρασκευάσματος, που θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, ξεκινά έπειτα από σχετικό αίτημα των δύο αυτών φαρμακευτικών εταιρειών.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται σε εμβολιασμένα άτομα. Δηλαδή άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον κύριο εμβολιασμό τους, με στόχο να αποκαταστήσουν την προστασία μετά την υποχώρησή της.

«Η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων (CHMP) του EMA θα πραγματοποιήσει μια επιταχυνόμενη αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από την εταιρεία που εμπορεύεται το Comirnaty, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας τρέχουσας κλινικής δοκιμής στην οποία περίπου 300 ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα έλαβαν αναμνηστική δόση περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εντός των επόμενων εβδομάδων τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες που θα κοινοποιηθούν από τον EMA.

Εξάλλου, ο EMA αξιολογεί δεδομένα από τη βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση μιας πρόσθετης, τρίτης δόσης εμβολίου mRNA (Comirnaty ή SpikeVax) σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα (δηλαδή, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). «Το αποτέλεσμα αυτών των αξιολογήσεων θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω», τονίζει ο Οργανισμός.

Παρόλο που ο EMA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι «δεν θεωρούν επείγουσα την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις εμβολίου Covid-19 στον γενικό πληθυσμό», ο EMA διευκρινίζει ότι θα αξιολογήσει το εν λόγω αίτημα για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την υποστήριξη περαιτέρω δόσεων, όπως απαιτείται.

Εθνικές συμβουλευτικές ομάδες ανοσοποίησης

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι οι συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εμβολιασμού παραμένουν προνόμιο των εθνικών τεχνικών συμβουλευτικών ομάδων ανοσοποίησης (NITAG) που καθοδηγούν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Ενώ ο EMA αξιολογεί σχετικά δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν ήδη να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο «Comirnaty» κατά της Covid-19, επί του παρόντος, έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) με οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, γνωστής ως ακίδα πρωτεΐνης, που υπάρχει φυσικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Το εμβόλιο λειτουργεί προετοιμάζοντας το σώμα να αμυνθεί ενάντια στον κορωνοϊό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα