Συνολικά πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα – Συνεχίζεται με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό η αποσυμπίεση του ΕΣΥ – Στις ηλικίες 0-17 το 8,1% των κρουσμάτων.

Πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα - Συνεχίζεται με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την επικίνδυνη και άμεσα αναστρέψιμη εξέλιξη της παρουσίας του κορωνοϊού σε ολόκληρη την επικράτεια υπενθυμίζουν και τα 2.812 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και καραδοκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας τόσο από τους πολίτες όσο και από τους επαγγελματίες.

Ιδιαίτερη αναφορά, μάλιστα, έκανε ο πρωθυπουργός στους επαγγελματίες της εστίασης, αφού τα στοιχεία από το περασμένο Σάββατο το οποίο ήταν και το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες, έδειξαν ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν πέντε συλλήψεις και μπήκε «λουκέτο» σε οκτώ επιχειρήσεις.

Εμβολιαστικό πρόγραμμα

Τα αισιόδοξα νέα, πάντως, προέρχονται από το μέτωπο του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς, όπως δήλωσε το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις. Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Σταθερή αλλά αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Θετικός είναι ο αντίκτυπος από την πορεία της πανδημίας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς η σημαντική μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα όσο και ο σταθερά πτωτικός αριθμός των διασωληνωμένων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην φυσιολογική τους λειτουργία.

Σήμερα, οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 334, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω στους 639, ενώ καταγράφηκαν και 63 θάνατοι. Τα στοιχεία αυτά, όμως, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλούν, καθώς τα συγκεντρωτικά δεδομένα όσον αφορά στις εισαγωγές του Σαββατοκύριακου (655) δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης.

Άλλωστε, οι συνεχείς εκκλήσεις τόσο των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και των εκπροσώπων της κυβέρνησης για την τήρηση των λιγοστών πλέον μέτρων καταμαρτυρούν την αμείωτη ανησυχία τους για αναζωπυρώσεις της πανδημίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο τείχος ανοσίας που οικοδομείται μεθοδικά μέρα με την ημέρα.

Στις ηλικίες 0-17 το 8,1% των κρουσμάτων – Τεράστια αύξηση του ιικού φορτίου στα Χανιά

Ο υψηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων της Τρίτης (22.211 μοριακά και 48.306 rapid τεστ), αλλά και το ρεκόρ δηλώσεων αποτελεσμάτων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) που σήμερα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (1.220.704) ανέδειξαν την ήπια υποχώρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι το 8,1% των σημερινών διαγνώσεων αφορά σε άτομα ηλικίας 0-17 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα self test επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των ειδικών περί χρήσιμου εργαλείου για τον έλεγχο της πανδημίας.

Αύξηση νέων λοιμώξεων

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική εντοπίστηκαν και πάλι τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων (1.425), με το κέντρο της Αθήνας να διατηρεί για ακόμα μία ημέρα τα πρωτεία των διαγνώσεων με 451. Πάνω από 200 παραμένουν και σήμερα τα κρούσματα στις δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου (258) και στον Πειραιά (217), με τον τελευταίο να συγκεντρώνει τα βλέμματα των ειδικών τα τελευταία 24ωρα λόγω της ήπιας μεν, αλλά υπαρκτής αύξησης των νέων λοιμώξεων. Οι υπόλοιπες περιοχές της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών, αναδεικνύοντας τις τάσεις σταθεροποίησης με σημάδια υποχώρησης που συνάδουν και με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Θεσσαλονίκη και Αιτωλοακαρνανία συνεχίζουν να σημειώνουν τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων με 245 και 114 αντίστοιχα, ενώ στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ το αρνητικό πρόσημο δίνεται από τη Λάρισα με τα 90 κρούσματα και την Αχαΐα με τα 70. Σημειώνεται, πάντως, ότι και στις δύο αυτές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) τα σημερινά στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων κάνουν λόγο για οριακή –στην περίπτωση της Λάρισας- μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (της τάξης του 10%) και σημαντική μείωση (-80%) σε αυτό της Πάτρας σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Αστικά λύματα

Όσον αφορά στις υπόλοιπες εννέα περιοχές ελέγχου του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021 παρατηρήθηκαν καθαρά πτωτικές μεταβολές στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα