ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΕμβόλια: Δεν μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις - Ισχυρή και ευρεία προστασία

Εμβόλια: Δεν μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις – Ισχυρή και ευρεία προστασία

- Advertisement -

Υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δεν «δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός» σε σχέση με αυτές όπως τόνισε η η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία στη χώρα.

Υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δεν «δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός» σε σχέση με αυτές όπως τόνισε η η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μεταλλάξεις και εμβόλια στο επίκεντρο της συζήτησης

Στις 29 Γενάρη ο EMA ενέκρινε το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η διαδικασία για την έγκριση των άλλων δύο. Εντός ολίγων μηνών, υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, η επιστήμη έκανε θαύματα, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα. Θεοδωρίδου.

«Ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να μπορέσει να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν αυτές τις δύο μέρες. Ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο ως ανοσογόνο ασφαλές για την χρήση του σε ηλικίες από 18 ετών και άνω» συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.

Μικρό το δείγμα δεδομένων της AstraZeneca για τους άνω των 65

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε μεγάλες ηλικίες.

«Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού από άτομα άνω των 65» είπε και τόνισε πως τα δεδομένα καθίστανται ακόμη αναξιόπισταμ καθώς είναι μικρό το δείγμα.

«Το μικρό δείγμα αυτό, υπάρχει η προοπτική να διευρυνθεί από αποτελέσματα ερευνών της εταιρείας αυτής στην Αμερική και την Αγγλία» συνέχισε.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό έμπολα.

«Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορωνοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό» είπε.

«Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%.

«Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%» πρόσθεσε. Επιπλέον, τόνισε πως το εμβόλιο είναι εύκολο, συντηρείται σε θερμοκρασίες απλού ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Εμβόλια: Αποφάσεις για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των επιτροπών των χωρών της Ευρώπης για το θέμα της αποτελεσματικότητας στους άνω των 65, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν είναι αναποτελεσματικό, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πάντως αναφορικά με τις μεταλλάξεις, πως τουλάχιστον τα MRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, τονίζοντας δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις.

Δυσάρεστη έκπληξη τα κρούσματα κορωνοϊού σε νοσοκομείο της Πάτρας

Τέλος, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως προτεραιότητα στον εμβολιασμό είχαν από την πρώτη στιγμή το υγειονομικό προσωπικό, για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και για την προστασία των ασθενών.

Όπως είπε, αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη, το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας όπως το νοσοκομείο Άγ. Ανδρέας, στην Πάτρα, παρουσιάστηκε ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Είμαστε σε εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο» σημείωσε με αφορμή αυτό το cluster κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πάτρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ