Στα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία σε ό,τι αφορά την έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία σε ό,τι αφορά την έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος, ερωτηθείς για την πτωτική πορεία των κρουσμάτων -καθώς και για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε εκπαιδευτικές μονάδες στα Τρίκαλα, επισήμανε είναι θετικό ότι πλέον τα κρούσματα είναι κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200, τη στιγμή μάλιστα «που πριν από 11 ημέρες φτάσαμε στο μέγιστο (293), μια ανάσα από τα 300».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ μιλώντας στην ΕΡΤ, έκρουσε το «καμπανάκι» κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν χωρά εφησυχασμός αλλά και επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως το κίνημα κατά της χρήσης μασκών.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τον μήνα Ιούλιο έχασαν τη μάχη από τον κορωνοϊό 12 συνάνθρωποί μας. Τον Αύγουστο χάσαμε 65 συνανθρώπους μας. Τις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχασαν τις ζωές τους 23 συνάνθρωποί μας».

Επιπλέον, τόνισε ότι «στα τέλη Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ήταν 7, ενώ τώρα γύρω στους 40. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη, όμως εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα χειρότερα αποτελέσματα έρχονται με μια μικρή διαφορά χρόνου. Ο ιός είναι εδώ».

«Ενα χειρότερο, δεύτερο κύμα θα σαρώσει το Σύστημα Υγείας»

Αναφερόμενους, στη μερίδα πολιτών που διαδηλώνει κατά της χρήσης των μασκών, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για «άρνηση της πραγματικότητας» και είπε ότι υπάρχουν δυο δρόμοι. Ο πρώτος είναι η ενημέρωση αυτών των ομάδων, «ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι σκληρός. Δηλαδή να ζήσει κοντά του (σ.σ. τον κορωνοϊό), μέσα στο σπίτι του, ή να το ζήσει ο ίδιος. Κάνουμε τα πάντα για να μην το μάθουμε με τον δεύτερο τρόπο».

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι πολλοί ρωτούν αν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών που φορούν μάσκα και προσέθεσε:

«Εγώ απαντώ “ναι”. Μπορούν όμως αυτοί που καλούν τον κόσμο να μη φορά μάσκες να κάνουν το ίδιο και να εγγυηθούν για την υγεία του; Ας το δούμε και έτσι πλέον. Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά από τη χρήση μάσκας. Αντιθέτως, κινδυνεύουν από τη μη χρήση μάσκας»

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι «ανησυχούμε όταν διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει η υπόλοιπη κοινωνία με συνέπεια τα μέτρα. Ο,τι κι αν κάνουμε, που πράγματι πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα των νοσοκομείων, αν έχουμε μια τρομακτική έξαρση της πανδημίας, ένα δεύτερο κύμα, που πολλοί λένε ότι θα είναι χειρότερο από το πρώτο, τότε θα σαρώσει το σύστημα υγείας. Το είδαμε αυτό σε συστήματα – “ναυαρχίδες”, όπως των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα