• Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500 λόγω κορωνοϊού όπως επεσήμανε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500 λόγω κορωνοϊού όπως επεσήμανε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά», όπως τόνισε η κ. Μίνα Γκάγκα που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό.

«Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», όπως σημείωσε η κ. Γκάγκα προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.

Παπαευαγγέλου: 47.000 ενεργά κρούσματα

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, γνωστοποίησε ότι αυτή την στιγμή στην χώρα υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα, σημειώνοντας ότι 1 στα 4 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ πάνω από 7.000 στην Θεσσαλονίκη.

«Την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται με τεστ καθημερινά το 2% του πληθυσμού», είπε, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος θετικότητας φτάνει στο 2,2%.

«Η πίεση είναι σημαντική στο ΕΣΥ», όπως τόνισε και η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι 3.663 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή την στιγμή λόγω κορωνοϊού. Εκτίμησε ότι βάσει αυτών των στοιχείων θα δούμε αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων, καθώς «η πίεση θα συνεχίσει για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες».

Έκανε έκκληση προς όλους ότι πρέπει να ανακοπεί αυτή η εκθετική αύξηση, καλώντας τους πάντες να εμβολιαστούν (1η ή 3η δόση) και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε και το εξής στοιχείο αναφορικά με τις περιφέρειες: Όπου η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών είναι χαμηλή, υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5% και στην Ευρώπη το ποσοστό άγγιξε το 15%.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, υπάρχει σημαντική επιδείνωση. Ωστόσο υπάρχει και σημαντική αύξηση των τεστ. Επιδείνωση κατά 13% υπάρχει και στον δείκτη των θανάτων. Κατά 5% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη ΜΕΘ.

Όσο βαθαίνει ο χειμώνας, η διαφοροποίηση μεταξύ κρατών με υψηλά και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνεται. «Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε», ήταν το μήνυμά του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα