Δημόσια ΥγείαΓώγος: Ερχεται δύσκολος χειμώνας- Ανησυχητικά δεδομένα στη Β. Ελλάδα

Γώγος: Ερχεται δύσκολος χειμώνας- Ανησυχητικά δεδομένα στη Β. Ελλάδα

- Advertisement -

Στην τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία στην Ελλάδα, αλλά και σε όσα τον ανησυχούν αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης.

Στην τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία στην Ελλάδα, αλλά και σε όσα τον ανησυχούν αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ότι θα προηγηθούν οι άνω των 60 ετών που έχουν χαμηλότερη απόκριση και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, εκτίμησε ότι και οι δυο αυτές ομάδες πιθανότατα θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Αρχικά, ο κ. Γώγος ρωτήθηκε για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες παντού και πως σε κάποιους θρησκευόμενους ανθρώπους το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποί τους. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησίας, που στηρίζει τους εμβολιασμούς.

Γώγος: Φόβος για διασπορά στα σχολεία -Θα επανεκτιμηθούν τα μέτρα σε ένα μήνα

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι «έχουμε αρκετούς θανάτους».

Ακόμη, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση. Οπως είπε, η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70%. Εκτίμησε ακόμη ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγχθούν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non-covid ασθενείς. Παράλληλα, σημείωσε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα.

Δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους

Ακόμη, μεταξύ άλλων τόνισε ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία. «Έρχονται δύσκολα. Χειμώνας, κλειστοί χώροι. Είναι στοίχημα ο εμβολιασμός, δεν θέλω να πιστεύω ότι τελειώσαμε με το 60%» είπε με έμφαση. Παρόλα αυτά, εξέφρασε αισιοδοξία, «εάν τα πράγματα συνεχίσουν με συντεταγμένο τρόπο και να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό». Και σημείωσε τον εμβολιασμό στους φοιτητές, στους οποίους έχει υπερβεί το 70% το ποσοστό.

Από τη πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega τόνισε: «Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δε θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα».

«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δε βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ na είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Έχουμε 10 εκατ. Έλληνες γιατρούς

Αναφερόμενος στις αντιφάσεις των επιστημόνων που ενδεχομένως έχουν ενισχύσει το δισταγμό του κόσμου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η επιστήμη προχωρά με το πείραμα. Υπάρχει τεράστια νέα γνώση που μπορεί να οδηγήσει έναν επιστήμονα να έλεγε διαφορετικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας, και διαφορετικά τώρα. Δε γνωρίζω γιατί στην Ελλάδα πήγαμε χειρότερα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων (…) «Είμαστε ιδιαίτερος λαός. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε γίνει όλοι γιατροί. Τώρα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ. τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω. υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και πέρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ