Στη σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη στάθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να «φρενάρει» ακόμη και αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες συνδέονται και με τον νέο κορωνοϊό.

Στη σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη στάθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να «φρενάρει» ακόμη και αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες συνδέονται και με τον νέο κορωνοϊό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ιδιαίτερα φέτος πρέπει να πετύχουμε το 100% του εμβολιασμού για τη γρίπη στους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και όσους άλλους μπορούμε και έχουμε δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Είναι από τα must της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής κ. Γώγος αναφέρθηκε και στη σημασία της τήρησης των μέτρων στα αστικά κέντρα. Όπως τόνισε, «αυτές τις μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από 200 την ημέρα. Διαφαίνονται τα αποτελέσματα της διασποράς που υπήρξε τον Αύγουστο, που σχετίζεται με την επάνοδο των αδειούχων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη πάντως το πρόβλημα έχει περιοριστεί, καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα».

Πρόβλημα ελέγχου στα αστικά κέντρα

«Μεγάλο είναι το πρόβλημα του ελέγχου του προβλήματος στα αστικά κέντρα. Δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια», είπε ο κ. Γώγος.

«Συνεπώς, στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας. Τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς -να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια», είπε ο κ. Γώγος.

Ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα είδαμε 17χρονη και 25χρονο που νοσηλεύθηκαν. Διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων».

«Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για τη διακοπή της διασποράς ώστε να μπούμε υπό καλύτερες συνθήκες στη χειμερινή περίοδο», τόνισε.

Για το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι πρόκειται για μια «άσκηση», στην οποία πρέπει να πάμε καλά. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία».

«Μάσκες αντικατάστασης» στα σχολεία 

Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν. Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης». Να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες, καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών. Ενώ «στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τη διαδικασία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέλος, σημείωσε πως «υπάρχει η ελπίδα να ”απομονώσουμε” κατά κάποιον τρόπο τους ανθρώπους μέσω της μάσκας. Έτσι να αποφύγουμε τη διασπορά γρίπης και άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού. Από την άλλη, θα υπάρχουν και άλλες ιώσεις που θα πρέπει να διαγνωστούν».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα