ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚικίλιας: Καταρτίζουμε επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών Covid-19

Κικίλιας: Καταρτίζουμε επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών Covid-19

- Advertisement -

Σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών κατά της Covid-19 ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού, καταρτίζει το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών κατά της Covid-19 ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού, καταρτίζει το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται σε τελική φάση δοκιμών σε όλο τον κόσμο, ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, η χώρα μας θα έχει έτοιμο σχέδιο για τους εμβολισμούς του πληθυσμού κατά προτεραιότητα….

Η συνέντευξη του υπουργού Υγείας στην εφημερίδα Real News:
Πόσο αισιόδοξος είστε για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πολύ πιο ισχυρού σε όλη την Ευρώπη κύματος της πανδημίας;

Β. Κικίλιας: Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα λογικής: Αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά, είμαι σίγουρος. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Αυτή η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκλήθηκε κυρίως από αυτή την αντίληψη: «Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω». Δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό, με δεδομένο ότι είναι θέμα υγείας;

Β. Κικίλιας: Διότι είναι παρά πολύ δύσκολο να τηρούνται περιοριστικά μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες. Ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά (το δηλώνει και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), άλλαξε η καθημερινότητά του, χτυπήθηκε και οικονομικά.

Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχουμε χρέος στους συνανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, να αυτοπειθαρχήσουμε.

Οι νέοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ως καλός αγωγός υψηλής και αμελούς μεταδικότητας. Εσείς προχθές, βέβαια, κάνατε έκκληση προς τους 65 και άνω ετών…

Β. Κικίλιας: Οι νέοι δεν στοχοποιούνται, όπως λέτε, τουλάχιστον όχι από εμένα. Πράγματι, είναι και ασυμπτωματικοί, και με μεγάλη κινητικότητα – βγαίνουν έξω, βρίσκονται με τις παρέες τους, διασκεδάζουν. Κάνουν, δηλαδή, ό,τι κάνει κάθε άνθρωπος στην ηλικία τους. Αναπόφευκτα, όμως, γίνονται υπερμεταδότες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους καθίζουμε στο σκαμνί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε αυτή την υπερμετάδοση.

Τώρα, βεβαίως και έκανα έκκληση στους 65 και άνω ετών, όπως και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προσέχουν πια – διπλά και τριπλά – διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Να μην έρχονται σε επαφή με πολλούς, να προσέχουν πολύ στις επαφές με νεότερα άτομα, να περιορίσουν τις εξόδους τους για λίγο καιρό και οπωσδήποτε να εμβολιαστούν για την γρίπη.

Η πίεση των Συστημάτων Υγείας παρουσιάζει αυξητική τάση παγκοσμίως. Ποια είναι η εικόνα των νοσοκομείων σε ΜΕΘ και πόσες προσλήψεις έχουν γίνει σε προσωπικό;

Β. Κικίλιας: Το 2019 παραλάβαμε 557 κλίνες και τώρα λειτουργούν 974 κλίνες, εκ των οποίων οι 289 είναι ΜΕΘ-COVID. Υπάρχει, όντως, αυξητική τάση, αλλά θέλω να σκεφτείτε ότι το Σύστημα Υγείας, εκτός από την πανδημία, προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά των συμπολιτών μας: τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες. Όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το ΕΣΥ είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν.

Οι 50 ΜΕΘ στο «Σωτηρία», που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η απόδειξη ότι υλοποιούμε το σχέδιο μας αποτελεσματικά και με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Ανοίγουμε συνεχώς νέες ΜΕΘ, κάτι το οποίο – πιστέψτε με – αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά και μια ουσιαστική παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας. Γιατί επίτευγμα; Διότι πολύ απλά, κύριε Σιαδήμα, μιλάμε για νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του 21ου αιώνα, μέσα σε νοσοκομεία του προηγούμενου αιώνα: Χωροταξικές αλλαγές, νέοι εξοπλισμοί, σύγχρονα μηχανήματα, ειδικά συστήματα ενδοεπικοινωνίας, εξαερισμοί με εξειδικευμένα φίλτρα.

Όλα αυτά γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και – πιστέψτε με – δεν είναι μια απλή διαδικασία. Για τη λειτουργία τους, ενισχύσαμε το ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 7.000 προσλήψεις: 745 ιατροί, 3.867 νοσηλευτές, 1.277 διοικητικό προσωπικό, 752 παραϊατρικό προσωπικό και 171 τεχνικοί. Μάλιστα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι 4.000 νοσηλευτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ΑΣΕΠ να μονιμοποιηθούν.

Ποιο είναι το ύψος των κρουσμάτων που τα νοσοκομεία δε θα αντέχουν άλλο; Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές πώς θα αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πίεση;

Β. Κικίλιας: Δεν είναι ακριβώς ο αριθμός κρουσμάτων το κύριο πρόβλημα, είναι ο αριθμός όσων θα χρειαστούν νοσηλεία για COVID-19. Απέχουμε ακόμη από το «κόκκινο», αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός,

Έχω εδώ τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, στα νοσοκομεία όλης της χώρας:

-516.379 εξετάσεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία

-285.802 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

-40.032 Χειρουργεία

-50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Καταλαβαίνετε τους αριθμούς; Σε αυτή την πραγματικότητα, προστίθενται τα περιστατικά COVID-19 και για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω από την ψυχή μου όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, για την αυταπάρνηση και την ηρωική πολύμηνη μάχη που δίνουν.

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό σε ποια φάση βρίσκονται; Για πόσες εταιρείες μιλάμε;

Β. Κικίλιας: Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές.

Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η Επιτροπή υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού.

Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης, οι πολίτες εμβολιάζονται;

Β. Κικίλιας: Ναι. Και μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε.

Για να σας δώσω και συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια. Έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ