Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού με την έλευση του φθινοπώρου στις χώρες που δεν έχουν επιτύχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Σήμα κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού με την έλευση του φθινοπώρου στις χώρες που δεν έχουν επιτύχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο σημαντικής αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας. Μάλιστα, κάνει λόγο για την τρέχουσα περίοδο έως το τέλος Νοεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύεται και από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη, από το ECDC.

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού. Τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Οι χώρες με ποσοστό πάνω από 75%

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μεγάλου βάρους της Covid-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο» τονίζει η διευθύντρια του ECDC ‘Αντρεα Αμμόν.

Προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η μετάλλαξη Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Μικρότερος κίνδυνος λόγω πανδημίας

Οι χώρες με υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού για την Covid-19 στο σύνολο του πληθυσμού. διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να βιώσουν έντονο κύμα κρουσμάτων, νοσηλείας και. θνητότητας από τώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της. αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν τον συνωστισμό. Η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός θα παραμείνουν απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον εν μέσω πανδημίας.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους. εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι ουσιαστικός για να. μετριάσει τον αντίκτυπο στα άτομα και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους. επόμενους μήνες από την πιθανή συν-κυκλοφορία των δύο ιών.

Παραμένει ζωτικής σημασίας τα συστήματα επιτήρησης της Covid-19 να μπορούν να. παρακολουθούν και να αναφέρουν αποτελεσματικά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους. θανάτους, προκειμένου να καθοδηγούν τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα δημόσιας υγείας. και να κατανοούν τον αντίκτυπό τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα