Δημόσια Υγεία«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το lockdown -Έρχεται ρεκόρ κρουσμάτων

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το lockdown -Έρχεται ρεκόρ κρουσμάτων

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown και στην αυξημένη ανησυχία που προκαλεί το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων εξαιτίας του κορωνοϊού αναζητά σήμερα η «μικρή επιτροπή» των ειδικών, καθώς η έξαρση της πανδημίας καθιστά δύσκολες τις αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown και στην αυξημένη ανησυχία που προκαλεί το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων εξαιτίας του κορωνοϊού αναζητά σήμερα η «μικρή επιτροπή» των ειδικών, καθώς η έξαρση της πανδημίας καθιστά δύσκολες τις αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στον ήδη περίπλοκο γρίφο της επόμενης ημέρας για τη διαχείριση της πανδημίας, έρχεται να προστεθεί η ραγδαία αύξηση των χθεσινών κρουσμάτων. Πρακτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής εισηγούνται να υπάρξει αναβολή τουλάχιστον μιας εβδομάδας στη λήψη των όποιον αποφάσεων. Ωστόσο, παρά την αυξημένη ένταση που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο, δεν αποκλείεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις αποσυμπίεσης, οι οποίες ωστόσο δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, συζητήθηκε το σχέδιο αποσυμπίεσης που προγραμματίζει η κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα το πρωί.

Παρόλα αυτά, δεδομένο θεωρείται πλέον ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Καταστήματα…

Μολονότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει από τις 5 Απριλίου, να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό, αλλά φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Εάν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το «πράσινο φως» την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα. Επικρατέστερο ωστόσο είναι το σενάριο παράτασης κατά μία εβδομάδα και επιστροφή του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου. Η πολιτική του «ακορντεόν» μπαίνει στο συρτάρι και στόχος είναι ότι ανοίγει να παραμένει ανοιχτό.

Στην παρούσα φάση, επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (δηλαδή παραλαβή έξω από το κατάστημα) για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ εξαιρετικά δύσκολο φαίνεται να ανοίξουν τα mall.

Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων, ενώ η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.

Νέο μοντέλο για τη διαχείριση της πανδημίας

Σύμφωνα με εκτίμηση των επιστημόνων, από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα, με τα self tests, θα έχουμε από 8 έως 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως ή Τρίτη όταν θα αρχίσουν τα τεστ.

Το νέο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα έχει μέτρα αποσυμπίεσης, καθώς θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ θα ανοίξει και η εστίαση μέχρι το Πάσχα. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων. γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω. Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος. Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες και προστατευμένες πια από την επόμενη περίοδο.

Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο. 24ωρο εκτοξεύτηκαν σε αριθμό-ρεκόρ (από την αρχή της πανδημίας) με 4.340 περιστατικά. Οι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ είναι 741 -περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Την ίδια ώρα, 72 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός θανάτων μέσα στην πανδημία ανήλθε σε 8.017.

Αντίστοιχα, αριθμό-ρεκόρ καταγράφει και η Αττική, όπου παρατηρείται εντονότερη πίεση στα νοσοκομεία, με 2.097 κρούσματα κορωνοϊού. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 535 περιστατικά κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός και στη συμπρωτεύουσα.

Στον αντίποδα εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Σημαντική πτώση καταγράφεται στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης των Πατρών (-60%). Την ίδια ώρα, οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%). Ενώ, ανοδική τάση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης (+11%).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ