Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταστήσει ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται από την παραλλαγή Δέλτα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταστήσει ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται από την παραλλαγή Δέλτα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να προσφέρει μια τρίτη αναμνηστική δόση από την ημερομηνία αυτή σε όλους τους Αμερικανούς, που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από οκτώ μήνες, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας σε σχετική ανακοίνωση.

Οι αναμνηστικές δόσεις θα δοθούν αρχικά κυρίως στους υγειονομικούς, τους τροφίμους οίκων ευγηρίας και τους ηλικιωμένους. Ολες αυτές οι κατηγορίες ήταν μεταξύ των ομάδων που εμβολιάστηκαν πρώτες στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ενισχυτικές δόσεις

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας επισήμαναν, σε μια κοινή ανακοίνωση, πως βασίζουν την απόφασή τους να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία από τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, αρχίζει να φθίνει μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Μεταξύ των αξιωματούχων είναι ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Αντονι Φάουτσι, όπως και οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, της αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία καθιστούν πολύ σαφές ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης SARS-CoV-2 αρχίζει να ελαττώνεται με τον καιρό… και σε συνδυασμό με την κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα, αρχίζουμε και βλέπουμε ενδείξεις μειωμένης προστασίας έναντι ήπιας και μετρίου βαθμού νόσησης», τονίζουν οι αξιωματούχοι.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια αναμνηστική δόση θα χρειαστεί για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία από τα εμβόλια και να παρατείνουμε την ανθεκτικότητά της», τονίζουν. Η όποια απόφαση εξαρτάται, εντούτοις, από την έγκριση μιας επιπλέον δόσης των εμβολίων Pfizer και Moderna από την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA), σημειώνουν.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης πως αναμένουν ότι όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού θα χρειαστούν επίσης αναμνηστικές δόσεις. Ομως, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησαν στις ΗΠΑ «τον Μάρτιο του 2021» και τα δεδομένα σχετικά με αυτούς αναμένονται «εντός των επόμενων εβδομάδων».

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ανάγκη προς το παρόν για αναμνηστικές δόσεις

Τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, επισήμανε σήμερα (18/8) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας πως οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιαστεί προτού οι χώρες με υψηλά εισοδήματα προχωρήσουν σε συμπληρωματικούς εμβολιασμούς.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο προτού η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώσει πως σχεδιάζει να καταστήσει τις αναμνηστικές δόσεις ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς από τις 20 Σεπτεμβρίου, την ώρα που αυξάνονται οι μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για να αυξηθεί η προστασία κατά της νόσου, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη: «Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως τα στοιχεία σήμερα δεν υποδεικνύουν ότι χρειάζονται οι αναμνηστικές δόσεις». Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Εϊλγουορντ, αναφερόμενος στις αναμνηστικές δόσεις που χορηγούνται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, είπε σε δημοσιογράφους: «Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως δεν πηγαίνουν στα σωστά σημεία με τη σωστή σειρά».

Δύο δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν στους πιο ευάλωτους παγκοσμίως, πριν από τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε, προσθέτοντας: «Απέχουμε πολύ, πολύ από αυτό».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα