Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, ενώ το Σάββατο έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές μόνο ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, ενώ το Σάββατο έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές μόνο ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Σωτηρία όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία και το Σάββατο έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές μόνο ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης, η οποία θα είναι ακόμα πιο τρανταχτή από ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προειδοποιεί ο κ. Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Κρατικό Νίκαιας, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ.

Νοσοκομείο Χαλκίδας – Μεταφορά εισαγωγών

Στη μάχη μπαίνει πλέον και το νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο θα δέχεται ασθενείς κορωνοϊού από την Αθήνα. Γι’ αυτό το σκοπό ανοίγουν ακόμα 30 απλές κλίνες covid φτάνοντας στις 90. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να δίνονται περισσότερα εξιτήρια στα νοσοκομεία τα Σαββατοκύριακα ώστε να αδειάζουν κρεβάτια. Σήμερα μπαίνουν στο σύστημα και 10 MΕΘ COVID στο Τζάνειο, και τις επόμενες ημέρες επιπλέον κλίνες εντατικής κορωνοϊού στο ΚΑΤ.

Το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη γεμίσει με 120 μη covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι διακομιδές προς τις ιδιωτικές κλινικές μη covid ασθενών και από το Σισμανόλειο, ώστε μέχρι την Τετάρτη να ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία του ως αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύουν ήδη 120 μη covid ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διαθέσει και 300 απλές κλίνες για περιστατικά γενικής φύσης.

Τέσσερις ιδιώτες γιατροί από τους συνολικά 14 που δήλωσαν πρόθεση να βοηθήσουν, έχουν αναλάβει εθελοντικά εργασία στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο έχει ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας καταρτίζει και νέα λίστα με ιδιώτες εθελοντές.

Ιδιωτικές κλινικές

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμφωνήσει να διαθέσουν ακόμα περισσότερες απλές κλίνες και ΜΕΘ για τη νοσηλεία μη covid ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται μεγάλα θεραπευτήρια να προχωρήσουν σε συνεφημερίες με το δημόσιο. Ως έσχατο σενάριο εξετάζεται η νοσηλεία και covid περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Σε περίπτωση άρνησης των ιδιωτικών κλινικών το υπουργείο υγείας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε επίταξη όπως συνέβΑη στη Θεσσαλονίκη.

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Αττική, μάλιστα, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορωνοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί μόλις 100 με 200 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι πιθανόν να ανιχνευθούν ακόμα περισσότερες και στη χώρα μας.

«Αυτή η μετάλλαξη έχει συνδεθεί με μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα είτε προκύπτουν από εμβολιασμό, είτε από αναρρώσαντες ασθενείς. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα», εξηγεί ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα