Ο κόσμος εισήλθε σε «επικίνδυνη φάση» καθώς ανοίγουν ξανά οι χώρες που είχαν εφαρμόσει μέτρα καραντίνας ή περιορισμούς στις μετακινήσεις, προειδοποίησε εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο κόσμος εισήλθε σε «επικίνδυνη φάση» καθώς ανοίγουν ξανά οι χώρες που είχαν εφαρμόσει μέτρα καραντίνας ή περιορισμούς στις μετακινήσεις, προειδοποίησε εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Πολλοί άνθρωποι έχουν προφανώς κουραστεί να μένουν μέσα στο σπίτι τους. Οι χώρες θέλουν να ξανανοίξουν την κοινωνία τους και την οικονομία τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Ωστόσο ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται γρήγορα, παραμένει θανατηφόρος και η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει εκτεθειμένη», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ΟΗΕ κατέγραψε χθες, Πέμπτη, περισσότερα από 150.000 νέα κρούσματα, έναν αριθμό ρεκόρ για μια μόνο ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Τα μισά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκε στην αμερικανική ήπειρο

Σχεδόν το ήμισυ των κρουσμάτων καταγράφηκε στην αμερικανική ήπειρο και η πανδημία συνεχίζει να μεταδίδεται επίσης στη νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή.

«Καλούμε κάθε χώρα και κάθε πολίτη να βρίσκεται στη μέγιστη επαγρύπνηση. Συνεχίστε να τηρείτε τις αποστάσεις σας, μείνετε στο σπίτι αν αισθάνεστε αδιαθεσία, συνεχίστε να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε, φορέστε μάσκα μόλις κριθεί απαραίτητο, συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας», επέμεινε ο Τέντρος.

Ξεπέρασαν τα 2,2 εκατ. τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Ο συνολικός απολογισμός κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 2,2 εκατ. την Παρασκευή, καθώς η Τάλσα προετοιμάζεται για την προγραμματισμένη εκστρατεία του προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί 118.467 θάνατοι λόγω κορωνοϊού.

Τοπικοί επιχειρηματίες και κάτοικοι ανησυχούν για πιθανή αναζωπύρωση κρουσμάτων στο 19.000 χιλιάδων θέσεων στάδιο όπου θα παρευρεθεί ο κ. Τραμπ σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν θέσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ίδιοι μήνυσαν τον ιδιοκτήτη του χώρου για να ακυρωθεί η εκδήλωση, αλλά δικαστής της κομητείας της Τάλσα αρνήθηκε το αίτημά τους, με αποτέλεσμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Οκλαχόμα, το οποίο αναμένεται να βγάλει την απόφαση αργότερα την Παρασκευή, όπως ανέφερε η Washington Post.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν οδηγίες για το άνοιγμα με ασφάλεια την περασμένη Παρασκευή. Όμως εντόπισαν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσης του ιού οφείλεται στις “μεγάλες συγκεντρώσεις. Είναι δύσκολο για τους συμμετέχοντες να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας”.

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, επανέλαβε σε συνέντευξή του στη Washington Post ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Όπως επίσης και πως πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Υπάρχουν πλέον 8,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως και τουλάχιστον 454.582 άτομα έχουν πεθάνει, σύμφωνα με στοιχεία που του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Παράλληλα, τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα