Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός γεγονός που οδηγεί ειδικούς επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν σε κάθε τόνο ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων θα πρέπει να σύμφωνος με τα μέτρα προστασίας ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός γεγονός που οδηγεί ειδικούς επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν σε κάθε τόνο ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων θα πρέπει να σύμφωνος με τα μέτρα προστασίας ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 901 νέα κρούσματα σε σύνολο 32.601 τεστ, με τα 219 να εντοπίζονται στην Αττική και τα 159 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς πιο μειωμένος σε σχέση με την 19η Νοεμβρίου που τα κρούσματα ανέρχονταν σε 3.227 και την 1η Δεκεμβρίου που ανέρχονταν σε 2.199, οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της χώρας όμως δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό καθώς σήμερα καταγράφηκαν 98 και 534 αντίστοιχα.

Οι προειδοποιήσεις για τήρηση των μέτρων την περίοδο των εορτών ήρθαν σήμερα διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή αυστηρότερων, τοπικού χαρακτήρα lockdown, μετά τους νέους περιορισμούς στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής και την Κοζάνη, «εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί».

«Αυτό που έχει απόλυτη προτεραιότητα είναι όλοι μας να μην εφησυχάσουμε. Να τηρούμε τα μέτρα για αυτό το χρονικό διάστημα και σιγά σιγά θα παίρνουμε τη σειρά μας για τον εμβολιασμό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επανέλαβε ότι έχει σημασία έχει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα και η Κυβέρνηση να ξεδιπλώνει, σε συνεργασία με τους ειδικούς, τη στρατηγική της προκειμένου να γεφυρώσουμε ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών μέσα στο 2021, όπου θα συνυπάρχει ο εμβολιασμός με τα μέτρα προστασίας.

Πέτσας: Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο

Ειδικότερα για την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το βασικό ζητούμενο και τις γιορτές, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ξέρουμε ότι έχουμε φίλους, συγγενείς, αλλά ας προσπαθήσουμε και αυτές τις ημέρες να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, οι άλλοι μπορούν να είναι άλλα τέσσερα άτομα, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πέτσας συνέστησε να «μην αλλάξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα επισκεφτούν το σπίτι μας ή θα πάμε εμείς σ’ άλλου το σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Η συζήτηση για τα πρόσωπα, λοιπόν, συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι περιορίζουμε τις επαφές μας. Όσο πιο στενός ο κύκλος μας τόσο μικρότερη η διασπορά του ιού. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας όταν ξεπεράσουμε αυτό τον εφιάλτη».

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε πως δεν επίκειται αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κάνοντας ειδική μνεία σε περιοχές, που παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο: «θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο. Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή στην Κοζάνη.

Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ιδίως τώρα που είμαστε σε ένα καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να ελέγξουμε τέτοιες τοπικές εστίες μέχρι τότε» Ερωτηθείς σχετικώς και στο ίδιο πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας, συμπλήρωσε: «το πορτοκαλί όταν ανάβει, είναι για να πατήσουμε το φρένο να σταματήσουμε, όχι να επιταχύνουμε να περάσουμε το φανάρι. Επομένως, όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας»

Μόσιαλος για ρεβεγιόν: Καλύτερα κάθε οικογένεια μόνη της στις γιορτές

Και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, είπε για τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. «Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», σημείωσε.

Εξαδάκτυλος: Οι εντατικές είναι πλήρεις

Και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Star τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί τρομάζει τους ειδικούς το ρεβεγιόν είπε συγκεντρώσεις ανά δύο οικογενειών σε διαφορετικές ημέρες είναι επικίνδυνες. «Μπαίνοντας βγαίνοντας στα σπίτια θα μεταδοθεί ο ιός εκεί που δεν υπάρχει», είπε και πρόσθεσε προσθέτοντας ότι αν και η κυκλοφορία είναι μικρότερη απ’ ότι πριν μερικές εβδομάδες, παραμένει υψηλή, και δεν υπάρχουν περιθώρια στα νοσοκομεία καθώς οι εντατικές είναι πλήρεις.

Σαρηγιάννης: Μέχρι 20 Ιανουαρίου να μείνουμε σπίτια μας -Κίνδυνος αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα

Νωρίτερα πάντως σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής δήλωσε ότι ο Ιανουάριος θέλει προσοχή για τον κορωνοϊό, θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Σημείωσε ότι η πρόβλεψη αφορά συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαϊα, η Θάσος και η Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα