Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρατήσει εμπιστευτικά τα συμβόλαια προπαραγγελίας εμβολίων για τον κορωνοϊό όσο θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι γαλλικοί ή γερμανικοί όμιλοι προτιμήθηκαν με όρους εθνικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρατήσει εμπιστευτικά τα συμβόλαια προπαραγγελίας εμβολίων για τον κορωνοϊό όσο θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι γαλλικοί ή γερμανικοί όμιλοι προτιμήθηκαν με όρους εθνικότητας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δεσμευόμαστε από ρήτρες εμπιστευτικότητας ως προς τα συμβόλαια και η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών αυτήν τη στιγμή θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μας, που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επίτροπος.

Οι σφοδρές επικρίσεις εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εμβόλια

Απέναντι στις σφοδρές επικρίσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδιας για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, που θεωρεί ότι οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφάνεια δεν τηρήθηκαν, η κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε μία όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση… Εχω ήδη δηλώσει ότι θα κοινοποιήσω τις πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπογράψει συμβόλαια με τη σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson&Johnson, τη γαλλοβρετανική Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech, τη γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Novavax.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου, η αποκάλυψη από Βελγίδα υπουργό στο Twitter των τιμών των εμβολίων κατά της νόσου Covid προκάλεσε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χρέος μας είναι να επαληθεύσουμε αν η Κομισιόν δαπανά τα χρήματα σωστά, δεν θα σιωπήσουμε»

«Διαπραγματευόμενοι ως ”27” μειώνεται το κόστος. Ομως, οι πληροφορίες για τις τιμές πρέπει να μείνουν προς το παρόν μεταξύ των υπογραφόντων τα συμβόλαια», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος, χωρίς να πείσει αναγκαστικά τους ευρωβουλευτές.

«Χρέος μας είναι να επαληθεύσουμε αν η Κομισιόν δαπανά τα χρήματα σωστά. Δεν θα δεχθούμε να σιωπήσουμε», προειδοποίησε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μόνικα Χολμάιερ (ΕΛΚ).

«Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος είναι υπεύθυνος για τις παρενέργειες, διότι αυτό αναγράφεται στα συμβόλαια», δήλωσε η κ. Μισέλ Ριβαζί (Πράσινοι).

«Οι κατευθύνσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικότητες των εταιρειών»

Η Ευρωπαία επίτροπος απέκρουσε επίσης τις επικρίσεις, προερχόμενες κυρίως από τα γερμανικά μέσα. ενημέρωσης, που κατηγορούν την ΕΕ ότι περιέλαβε στις προπαραγγελίες τη Sanofi. εις βάρος των γερμανικών εταιρειών, την ώρα που το γαλλικό εμβόλιο δεν επρόκειτο να είναι έτοιμο παρά στο τέλος του 2021.

«Τον Ιούνιο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιο εμβόλιο θα είναι το πλέον υποσχόμενο. Για τη Sanofi, οι καθοριστικοί παράγοντες ήταν ο τύπος του εμβολίου, οι. προθεσμίες, η τιμή και η ικανότητα παραγωγής και διανομής. Η Sanofi είναι μια εταιρεία καλά εδραιωμένη στην ΕΕ, με ένα δοκιμασμένο modum operandi. Οι κατευθύνσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικότητες των εταιρειών. Αλλωστε, η Moderna παράγει στην Ισπανία, η Johnson&Johnson στην Ολλανδία, η BioNTech στο Βέλγιο… Δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός σε όλα αυτά», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα