Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Μειώνεται στους 3 μήνες η λήξη των πιστοποιητικών νόσησης

Κορωνοϊός: Μειώνεται στους 3 μήνες η λήξη των πιστοποιητικών νόσησης

- Advertisement -

Στους 3 μήνες, από τους 6, μειώνεται ο χρόνος ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με το υπουργείο Υγείας να επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

Στους 3 μήνες, από τους 6, μειώνεται ο χρόνος ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με το υπουργείο Υγείας να επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο συμβούλιο της Τρίτης των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπήρξε ομοφωνία ως προς την απόφαση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να έχουν ημερομηνία λήξης, με σκοπό την επίσπευση της τρίτης δόσης, ενόψει και του νέου κινδύνου της παραλλαγής Όμικρον.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ τους για το διάστημα που θα απαιτηθεί για τη λήψη της αναμνηστικής δόσης, η οποία θα προσφέρει παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών και μεγαλύτερο τείχος προστασίας από την πανδημία. Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει η λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού να έρχεται στους εννέα μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson) και να αρχίσει να ισχύει από τις 10 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης έθεσε μια ακόμη παράμετρο στους ευρωπαίους ομολόγους του, λέγοντας πως «η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση. Το εννιάμηνο είναι πολύς χρόνος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Η πρόταση του κ. Πλεύρη ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης, που με πρόσφατη απόφασή της έφερε τη δυνατότητα λήψης της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με δύο δόσεις. Δηλαδή, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Πάντως, η πλειοψηφία των χωρών στηρίζουν την πρόταση των εννέα μηνών, ενώ κάποιες ζήτησαν το όριο λήξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού να παραταθεί ακόμα και στους 12 μήνες. Η Σλοβακία, μάλιστα, διατύπωσε την πρόταση το μέτρο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου και όχι στα μέσα Ιανουαρίου. Η πολυφωνία αυτή προκύπτει επειδή πολλές χώρες αναγκάζονται συχνά να λάβουν μονομερείς αποφάσεις, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ