Στις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού να συνοδεύουν εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού να συνοδεύουν εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά την ανησυχία της μετάλλαξης Δέλτα, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ’ ολοκλήρου επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλία. Η τηλεκπαίδευση παραμένει στις ζωές μας, για ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, κ. Ζέτα Μακρή σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Πώς επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, εκεί όπου το άνοιγμα των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά, κυβερνητικά χείλη έδωσαν μια πρώτη γεύση για το πως θα επιστρέψουν με ασφάλεια μαθητές και δάσκαλοι στις τάξεις.

Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των) 12 ετών. Είτε με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές. Τα τεστ θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Την ίδια στιγμή, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19. Είτε λόγω του εμβολιασμού, είτε επειδή νόσησαν στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Τέλος, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού στην τάξη, αυτά θα είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με την περσυνή χρονιά, αφού ο προσανατολισμός είναι να μην υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα