Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Συναγερμός για νέες περιοχές μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέες περιοχές μετά την έκρηξη κρουσμάτων

- Advertisement -

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς κλιμακώνεται η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές, δε, παρατηρείται ο συνδυασμός χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων -τύπου Κρήτης-, κάτι που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα μίνι lockdown το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς κλιμακώνεται η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη 11 Αυγούστου, καταγράφηκαν τουλάχιστον 6 περιοχές με θετικότητα πάνω από 3%, το οποίο ουσιαστικά τις κατατάσσει στις «κόκκινες περιοχές».

Όπως σημειώνεται «την εβδομάδα 02 Αυγούστου 2021 – 08 Αυγούστου 2021 (2021-W31) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.05% σε σύνολο 623.985 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.79% σε σύνολο 709.364 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.47%».

Πάνω από 3% και σε σημείο «συναγερμού» βρίσκονται: η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και τα Χανιά.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται:
  • Νάξος: 5,32%
  • Πάρος: 4,64%
  • Χίος: 3,74%
  • Ρόδος: 3,57%
  • Χανιά: 3,51%
  • Μύκονος: 3,25%

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών έχουν μπει όμως κι άλλες περιοχές. Σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να εξετάσει την επιδημιολογική εικόνα σε πραγματικό χρόνο και, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, εκτός από τις παραπάνω περιοχές, οι επιστήμονες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την εικόνα που καταγράφεται επιπλέον σε Ευρυτανία και Πιερία.

Στις συγκεκριμένες περιοχές παρατηρείται ο άκρως ανησυχητικός συνδυασμός της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της μεγάλης αύξησης νέων κρουσμάτων, κάτι που πιθανώς θα τις οδηγήσει σε μίνι lockdown. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, Πέμπτη.

Κάμψη εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, παρατηρείται κάμψη των εμβολιασμών, κάτι που έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια δημιουργίας του «τείχους ανοσίας» έναντι της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Έως την Τετάρτη 11 Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 10.906.296 εμβολιασμοί συνολικά, ενώ 5.441.745 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το γεγονός επισημαίνεται ως ανησυχητικό από τους ειδικούς, που απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό των πολιτών.

Ανήσυχος για «έκρηξη» κρουσμάτων στους αμέσως επόμενους μήνες εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Επιβάρυνση στο ΕΣΥ

«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ… Γιατί να φτάσουμε εκεί;» διερωτήθηκε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς» τόνισε.

Αν και θεωρεί αναμενόμενη εξέλιξη την «εκτίναξη» του αριθμού των νέων κρουσμάτων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη, επισημαίνει ότι υπάρχει ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο όταν αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά -κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

Τείχος ανοσίας

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι οι εμβολιασμοί καταγράφουν κάμψη και απηύθυνε έκκληση να ενταθούν. Η ίδια θεωρεί «άπιαστο όνειρο» τη δημιουργία τείχους ανοσίας της τάξης του 80% έως το τέλος καλοκαιριού.

«Τις τελευταίες ημέρες και βάσει των σχεδίων που προϋπήρχαν από τους επιδημιολόγους, αναμέναμε από τις 15 Αυγούστου και μετά μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ήταν σταδιακή κι ελπίζουμε να μη φτάσουμε τα κρούσματα που έδειχναν οι μελέτες, γιατί θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας. Αν σταματήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, των 4.000-5.000 κρουσμάτων, θα είναι καλά και θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ, καθώς οι επιπλοκές από τους ασθενείς που βρίσκονται στις απλές κλίνες Covid δεν έχουν ξεκινήσει. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή, καθώς όπως είπε τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, λόγω του καύσωνα, των διακοπών και των πυρκαγιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ