ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚορωνοϊός: Το ανοσοποιητικό επιτίθεται στον ασθενή- Καταιγίδα κυτταροκινών

Κορωνοϊός: Το ανοσοποιητικό επιτίθεται στον ασθενή- Καταιγίδα κυτταροκινών

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην καταιγίδα κυτταροκινών, το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, πιθανόν να βρίσκεται η «απάντηση» στην πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να ανοίγει σήμερα σχετικό κεφάλαιο συζήτησης, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Ταυτόχρονα, νεότερη μελέτη από ασθενείς στην Κίνα φέρει στην επιφάνεια τη συσχέτιση του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών με την «αιφνίδια» θνησιμότητα των ασθενών.

Στην καταιγίδα κυτταροκινών, το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο πιθανόν να βρίσκεται η «απάντηση» στην πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να ανοίγει σήμερα σχετικό κεφάλαιο συζήτησης, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Αυτός ο ιός έχει μία απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα. Ξαφνικά κάνουν μία καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο για το οποίο συζητήσαμε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μάλιστα υπήρξε και μία πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μία ειδική παρέμβαση, η οποία θα είναι ίσως και πρωτοπόρα στον κόσμο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τσιόδρας.

Νεότερη ανάλυση δεδομένων από 150 ασθενείς που νόσησαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα επισημαίνει ότι στη διάρκεια μιας καταιγίδας κυτταροκινών -η υπερβολική ανοσοαπόκριση δηλαδή- καταστρέφει τον υγιή πνευμονικό ιστό, οδηγώντας έτσι σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Το σύνδρομο εκδηλώνεται με τη μορφή απλής έως πολύ σοβαρής ίωσης με πυρετό ή με υπερπυρεξία, πτώση της πίεσης, χαμηλή οξυγόνωση, ανεπάρκεια οργάνων και παραλήρημα. Το σύνδρομο της απελευθέρωσης των κυτταροκινών (καταιγίδα από κυτταροκίνες) είναι συνήθως θανατηφόρο.

Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να ευθύνεται η απόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και όχι ο ίδιος ο ιός, όπως επισημαίνει νεότερη επιστημονική μελέτη. Και γι αυτό ευθύνεται η καταιγίδα κυτταροκινών.

Τα στοιχεία αναδρομικής πολυκεντρικής μελέτης ασθενών προέρχονται από τα δεδομένα του νοσοκομείου Jin Yin-Tan και του νοσοκομείου Tongji, εκ των οποίων οι 68 περιπτώσεις ασθενών κατέληξαν (68/150, 45%) και οι 82 έλαβαν εξιτήριο (82/150, 55%).

Σχέδιο ορός αναρρωνύοντος -Η απαρχαιωμένη θεραπεία για τον κορωνοϊό

Φλεγμονώδης μυοκαρδίτιδα

Ταυτόχρονα, με βάση την ανάλυση των κλινικών δεδομένων, επιβεβαιώθηκε ότι ορισμένοι ασθενείς κατέληξαν από φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα όπως σημειώνει η μελέτη, επισημαίνοντας πως η μόλυνση του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2) μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα.

Δεδομένου ότι η φλεγμονώδης μυοκαρδίτιδα χαρακτηρίζεται από ταχεία πρόοδο και σοβαρή ασθένεια, τα αποτελέσματα θα πρέπει να αποτελέσουν σοβαρή προειδοποίηση προς τους γιατρούς προκειμένου να δώσουν προσοχή όχι μόνο στα συμπτώματα της αναπνευστικής δυσλειτουργίας αλλά και στα συμπτώματα της καρδιακής βλάβης.

Στην μυοκαρδίτιδα, ο καρδιακός μυς νεκρώνεται και καταστρέφεται σε ορισμένες περιοχές, ως αποτέλεσμα της προσβολής του από ιούς, μικρόβια ή τοξικές ουσίες.

Καταιγίδα κυτταροκινών

Προηγούμενες μελέτες είχαν αποδείξει ότι ακριβώς αυτή η αντίδραση είναι που επιφέρει το μοιραίο όταν προσβληθούμε από κάποιον ιό. Η αντίδραση είναι υπερβολική, εμποδίζει την ανάρρωση και σε ορισμένες περιπτώσεις επιφέρει τον θάνατο. Στην ουσία στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού.

Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός προσβάλλεται από τον ιό της γρίπης πυροδοτείται αντίδραση του οργανισμού σε δύο στάδια. Τα κύτταρα T, του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εκτελούν χρέη περιπόλου που αναζητεί εισβολείς, εντοπίζουν τα κύτταρα της γρίπης και προσπαθούν να τα καταστρέψουν. Τα κύτταρα B που ακολουθούν παράγουν αντισώματα έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας εισβολής από τον ιό. Όμως, τα κύτταρα T παράγουν εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση κυτταροκινών, που επιτρέπουν στον οργανισμό να σκοτώσει τα επικίνδυνα κύτταρα. Όμως, η υπερβολική αντίδραση προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας. Παράγονται μόρια φλεγμονής που προκαλούν με τη σειρά τους τη λεγόμενη καταιγίδα κυτταροκινών.

Κορωνοϊός: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από το Plaquenil

Κλινική εικόνα ασθενών

Ταυτόχρονα, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σχετικά με την κλινική εικόνα και την εξέλιξη της υγείας όσων νοσηλεύονται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι αρκετοί περνούν ελαφρά αυτή την ίωση. Ωστόσο, κάποιοι περνούν πνευμονίες, αλλά και ορισμένοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπλοκές.

Επίσης, απέφυγε να αναφερθεί σε συμπεράσματα για την αντιϊκή θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς. Όπως τόνισε, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

«Νομίζω είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα για αυτό. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία είναι κατά τεκμήριο ελαφρά, υπάρχουν και μερικές πνευμονίες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα καθώς υπάρχουν αρκετοί που βελτιώνεται η κατάστασή τους.

Όσον αφορά τα στατιστικά που σχετίζονται με τους πέντε θανάτους στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες. Μέχρι σήμερα 14 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για τον ιό, έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή όσοι πάσχουν από σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη. Όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ