Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα νοσοκομεία στην Κρήτη και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Χανίων, από τους ασθενείς με covid που χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν νέα αύξηση κρουσμάτων, καθώς και βαρύ ιικό φορτίο στα λύματα.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα νοσοκομεία στην Κρήτη και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Χανίων, από τους ασθενείς με covid που χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο νοσοκομείο Χανίων αλλά και Ηρακλείου, η πληρότητα στις κλινικές και ΜΕΘ Covid φθάνει το 100%.

Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας έχει σημάνει «συναγερμός» για τις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Χανίων που παραμένουν στο «κόκκινο» καθώς από τα 4.206 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 470 εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα, 222 κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 142 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων και 86 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Ήδη, Χανιά και Ηράκλειο βρίσκονται σε καθεστώς τοπικού lockdown, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece φαίνεται να οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση και το Ρέθυμνο.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανάλυση του ιικού φορτίου των λυμάτων, τα Χανιά παρουσιάζουν αύξηση 103% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

«Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός», αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστη Κιούλπαλη ο οποίος κάνει λόγο για έξαρση της επιδημίας στο νησί, «που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του» και τονίζει ότι εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.

«Ο εφιάλτης του Μπεργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί», αναφέρει.

Εάν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στην Κρήτη σύντομα θα ξεκινήσουν όπως εκτιμά η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη οι διακομιδές ασθενών, σε όποιο από τα νοσοκομεία της Κρήτης ή ακόμα και της Αθήνας, διαθέτουν άδειες κλίνες.

Συνολικά 198 νοσηλευόμενοι στην Κρήτη

Συνολικά, 198 είναι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της Κρήτης, με 28 να βρίσκονται στις ΜΕΘ και 23 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Εκτός από το Νοσοκομείο Χανίων, διασωληνωμένοι στις Ειδικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι:

• 14 ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ
• 3 στο Βενιζέλειο
• 2 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Εκτός ΜΕΘ, νοσηλεύονται:

• 52 ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ

• 42 στο Βενιζέλειο

• 16 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

• 3 στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

• 4 στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, και

• 6 στο Νοσοκομείο Νεάπολης

Στα Χανιά οι περισσότερες νοσηλείες

Στα Χανιά καταγράφονται οι περισσότερες νοσηλείες για κορωνοϊό στο νησί της Κρήτης με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Χανίων το οποίο το μεσημέρι της Τρίτης 17 Αυγούστου, φιλοξενούσε συνολικά 73 διασωληνομένους ασθενείς (68 στην Κλινική Covid και 5 στις ΜΕΘ Covid), να βρίσκεται στα όριά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα neakriti, όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων είναι ανεμβολίαστοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid –πλην κάποιων ηλικιωμένων που παρά τον εμβολιασμό τους, χρίζουν νοσηλείας– επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο neakriti.gr η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, είχε αποκαλύψει πως οι διαθέσιμες κλίνες στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Χανίων είχαν αυξηθεί στις 68, ενώ σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί ήδη επιπλέον επέκταση κλινών μέσα σε λίγες μέρες, φτάνοντας πλέον τον αριθμό διαθέσιμων κλινών στις 73.

Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Χανίων προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, γεγονός που δείχνει την δυσμενή υγειονομική κατάσταση στην περιοχή.

Η απάντηση στην ερώτηση για το πόσο κοντά είμαστε στο σενάριο διακομιδών ασθενών, ήταν πως σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν πρωτίστως διακομιδές προς τα νοσοκομεία του Ηρακλείου που υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών στις Κλινικές Covid.

Διακομιδές ήπιων περιστατικών μπορούν να γίνουν και στο Νοσοκομείο της Νεάπολης στο Λασίθι από όλη την Κρήτη, με σκοπό την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα κλινών στην Κρήτη, θα ξεκινήσουν οι διακομιδές σε πρώτη φάση στα Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά και – εφόσον χρειαστεί – και σε αυτά της Θεσσαλονίκης.

Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», μέσω της διοίκησης, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την απαγόρευση του επισκεπτηρίου:

«Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων υπενθυμίζει στους πολίτες ότι το επισκεπτήριο απαγορεύεται αυστηρά.»

Πληρότητα 100% στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ωστόσο και στα νοσοκομεία Ηρακλείου η κατάσταση είναι οριακή.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ανέστη Κιούλπαλη ο οποίος τόνισε πως ήδη οι κλινικές και τα κρεβάτια στην ΜΕΘ έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.

Ο χειμώνας τονίζει στην ανάρτησή του ο κ. Κιούλπαλης, θα είναι ακόμα πιο δύσκολος εάν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

«Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο».

Αναλυτικά η ανάρτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου:

«Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.

Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς.

«Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως με τον ιο να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπεργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί.

«Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.

«Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο.

«Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιο, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και μεις ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμενου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνέβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.

«Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σε αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.

«Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιαζομαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα