Δημόσια ΥγείαΛινού: Δεν γνωρίζουμε ποιον θα χτυπήσει η πανδημία - Ύπουλος πόλεμος

Λινού: Δεν γνωρίζουμε ποιον θα χτυπήσει η πανδημία – Ύπουλος πόλεμος

- Advertisement -

Σε δραματικό τόνο περιέγραψε την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι πραγματική καραντίνα (σ.σ. lockdown) αυτό που ισχύει τώρα.

Σε δραματικό τόνο περιέγραψε την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφερόμενη στους τρομακτικούς αριθμούς των νεκρών -284 μόνο μέσα στον Νοέμβριο- η κυρία Λινού είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή «γιατί είμαστε σε κατάσταση ύπουλου πολέμου. Κανείς δεν γνωρίζει ποιον θα χτυπήσει η πανδημία». Η καθηγήτρια, στη συνέχεια, μίλησε για τα μέτρα, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί να ληφθούν πιο αυστηρά, αλλά (μέτρα) που θα είναι εφαρμόσιμα και αποδεκτά από τους πολίτες.

«Δεν είναι μόνο να εξαγγέλλεις μέτρα. Είναι να τα κάνεις εφικτά και επιθυμητά. Και αυτό είναι δύσκολο με αυτή τη νόσο» σημείωσε η κ. Αθηνά Λινού.

«Δεν είναι πραγματική καραντίνα αυτό που ισχύει τώρα»

Αμέσως μετά, η καθηγήτρια Λινού ερωτήθηκε για το υφιστάμενο μερικό lockdown και τις σκέψεις που υπάρχουν για την αυστηροποίηση του πλαισίου. «Ναι, πιστεύω ότι δεν είναι πραγματική καραντίνα (σ.σ. lockdown) αυτό που ισχύει τώρα. Πραγματική καραντίνα είναι μένω σπίτι, βγαίνω για να προμηθευτώ φάρμακα και φαγητό και δεν πηγαίνω πουθενά, δεν συναντώ κανένα» τόνισε.

Η Αθηνά Λινού είπε στη συνέχεια ότι αν μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες συνεχιστεί η «ξέφρενη» άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού και φανεί ότι δεν τα καταφέρνουμε τότε «κάτι πρέπει να κάνουμε». Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Πολιτεία, η Αθηνά Λινού ήταν ξεκάθαρη: «Η Πολιτεία σχοινοβατεί. Είναι ανάμεσα στη διατήρηση της οικονομίας, της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών και της αντιμετώπισης της νόσου».

Καταλήγοντας, η κυρία Λινού υποστήριξε ότι «αργήσαμε πολύ στα μέτρα που θα ενθάρρυναν τους ανθρώπους να τηρήσουν την καραντίνα. Δεν είχαμε πολλές καμπάνιες ενημέρωσης, δεν είχαμε μελέτες που να δείχνουν ποια θα είναι η προσέγγιση προς τον πληθυσμό, ώστε να συστρατευθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας». Παρά ταύτα, επισήμανε ότι «παγκοσμίως ήταν άπειρη η επιστημονική κοινότητα. Η τελευταία μεγάλη πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια και σήμερα δεν είναι κανείς ζωντανός».

Κρίσιμες για το lockdown οι επόμενες 10 ημέρες

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», κ. Γιώργος Παπαχρήστος σημείωσε ότι «αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι καραντίνα, είναι πάμε βόλτες», επικαλούμενος τα 4,5 εκατ. SMS που αποστέλλονται καθημερινά προς το 13033.

«Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μια χαλαρότητα την τήρηση της καραντίνας. Οι λόγοι είναι δικοί της και έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία» σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος, τονίζοντας πως η πορεία που θα έχουν τα κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες δέκα ημέρες θα δείξει αν θα οδηγηθούμε στο απόλυτο lockdown.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ