Δημόσια ΥγείαΜετάλλαξη Δέλτα και νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους

Μετάλλαξη Δέλτα και νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους

- Advertisement -

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και η μετάλλαξη Δέλτα ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που έχουν ανακοινωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους, ενώ με το αρχικό πλάνο που έχει καταρτιστεί έδινε το δικαίωμα εισόδου και στους ανεμβολίαστους με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και η μετάλλαξη Δέλτα ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που έχουν ανακοινωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους, ενώ με το αρχικό πλάνο που έχει καταρτιστεί έδινε το δικαίωμα εισόδου και στους ανεμβολίαστους με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όσον αφορά το ζήτημα της επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι η μάσκα δεν έχει καταργηθεί καθώς είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός στους εξωτερικούς χώρους.

Όλα τα σενάρια πάντως είναι στο τραπέζι της Επιτροπής.

Πάντως η αυστηροποίηση των μέτρων θα κριθεί από την πίεση που θα δεχθεί το υγειονομικό σύστημα κάτι που μέχρι στιγμής δεν υφίσταται καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται.

Την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου ο καθηγητής τόνισε πως για να συντελεστεί κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.

«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο» συνόψισε δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση. «Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία από την αύξηση του στελέχους στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Ανιχνεύσιμο στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, με αυξητική τάση εμφάνισης είναι η μετάλλαξη Δέλτα (Β.1.1.617.2) του SARS-Cov-2, η λεγόμενη «ινδική» και άκρως μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού, σύμφωνα με την έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.

Από τις αρχές Ιουνίου το ινδικό στέλεχος Δέλτα άρχισε να ανιχνεύεται, σε πολύ χαμηλό επίπεδο, που όμως στις πιο πρόσφατες αναλύσεις δειγμάτων, της περιόδου από 18 έως 24 Ιουνίου, παρουσιάζει σημαντική αυξητική δυναμική. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για αναμενόμενη -σε μικρό χρονικό διάστημα- επικράτηση του ινδικού στελέχους και στην Ελλάδα, όπως συνέβη και σε πολλές χώρες. Πάντως από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και αυτή την περίοδο, στα λύματα της Θεσσαλονίκης σχεδόν καθολική παραμένει η επικράτηση του Βρετανικού στελέχους Άλφα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εντοπισμός του στελέχους Δέλτα έγινε την περίοδο από 4 έως 24 Ιουνίου, αφορά δηλαδή μία περίοδο με χαμηλό ιικό φορτίο στα λύματα, αλλά και μικρό ημερήσιο αριθμό των επιβεβαιωμένων από τον ΕΟΔΥ κρουσμάτων. Η ανίχνευση κατέστη εφικτή μέσα από μεθοδολογία συμπύκνωσης και καθαρισμού του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 από μεγάλη ποσότητα λύματος, καθώς και αξιολόγησης της ποσότητας και καθαρότητας του για την περαιτέρω μοριακή ανάλυση.

Μέτρηση ιικού φορτίου

«Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ εργάζεται εδώ και μήνες στη μελέτη των μεταλλάξεων στα λύματα. Η προσπάθεια αυτή σε σχέση με τη μέτρηση ιικού φορτίου στα λύματα, είναι εξίσου πρωτοπόρα αλλά και δύσκολη, επειδή δεν περιορίζεται απλά στην ανίχνευση αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα στον ποσοτικό προσδιορισμό των μεταλλάξεων, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η ένταση της παρουσίας των μεταλλαγμένων στελεχών σε όλη την κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς για τη συσχέτιση της εικόνας των μεταλλάξεων του ιού στα λύματα, με την αντίστοιχη κλινική ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε ότι «στα λύματα η παρακολούθηση των στελεχών του ιού αφορά όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο αυτούς που εκδήλωσαν συμπτώματα και έδωσαν κλινικό δείγμα προς ανάλυση».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ