Όλα τα μέσα επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει τους εμβολιασμούς για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας που αποτελεί τη μοναδική αποτελεσματική ασπίδα κόντρα στη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Όλα τα μέσα επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει τους εμβολιασμούς για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας που αποτελεί τη μοναδική αποτελεσματική ασπίδα κόντρα στη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκτός της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ευαίσθητων επαγγελματικών ομάδων, το νομοθετικό πλαίσιο για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα, αξιοποιείται ευρεία γκάμα κινήτρων για τους εμβολιασμένους, προκειμένου να ενισχυθεί τη Επιχείρηση «Ελευθερία».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εμβολιασμένοι απέκτησαν από σήμερα περισσότερες ελευθερίες και ευκαιρίες κοινωνικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος λειτουργίας κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και ανοιχτών χώρων διασκέδασης.

Ακόμη, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, οι εμβολιασμένοι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα έχουν εκτώσεις για την μετακίνησή τους. Το υπουργείο, όπως είπε, εξετάζει να «δώσει» κίνητρα εμβολιασμού υπό τη μορφή εκπτώσεων για όσους χρησιμοποιούν τακτικά τα ΜΜΜ. «Τα 2/3 των επιβατών έχουν τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες κάρτες μεταφοράς και σύντομα θα ανακοινώσουμε κάποιο εκπτωτικό πακέτο για τους εμβολιασμένους» σημείωσε.

Παράλληλα, ευκολότερο γίνεται για τους εμβολιασμένους το ταξίδι προς τα νησιά, καθώς απαραίτητο έγγραφο για την επιστροφή από νησιωτικό προορισμό είναι πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR, ή rapid ή self test.

Τα μέτρα για την εστίαση, ψυχαγωγία, διασκέδαση

Μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει έχουν πρόσβαση τόσο στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όσο και στους ανοικτούς χώρους διασκέδασης -όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα, κλαμπ και μπαρ-, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης οι θαμώνες θα είναι μόνο καθήμενοι, ενώ είναι ευθύνη των επιχειρηματιών να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ταυτότητας των πελατών τους.

Για τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση δεν αλλάζει το πλαίσιο που προβλέπει μικτούς εξωτερικούς χώρους. Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 85% αλλά μόνο με εμβολιασμένους. Στα πανηγύρια επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι και απαγορεύεται ο χορός.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων είναι «τσουχτερά» και θα ξεκινούν από 2.000 ευρώ και θα φτάνουν τα 10.000 ευρώ.

Kλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα λειτουργούν ως εξής:

85% πληρότητα
Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά
Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων
Οι μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.
Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα):

Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα με μάσκα

Μικτοί χώροι: 75% Πληρότητα για χώρους, 70% Πληρότητα για χώρους, 65% Πληρότητα για χώρους, Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους
Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ)

Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα
Μόνο καθήμενοι
Μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.
Ανοιχτοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια)

Αμιγείς χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου
Μικτοί χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου

Για όλους τους κλειστούς χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν με 85% πληρότητα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Αμφότεροι ανοικτοί και κλειστοί χώροι λειτουργούν με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι

– Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής (προβλέπεται στο παράρτημα 2)

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Ειδικώς στην περίπτωση των κλειστών χώρων, υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου

– Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με self test).

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο χώρο) ισχύουν και:

α) για την λειτουργία υπηρεσιών catering και την λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο παρουσίας τα 300 άτομα (εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για την φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης)

β) για την λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Κατ’ εξαίρεσιν λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγειινής.

Επιπλέον ορίζονται τα εξής:

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή

β) Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι

γ) Πληρότητα 50% της δυναμικότητας

δ) Απαγόρευση ζωντανής μουσικής

ε) Απαγόρευση πραγματοποίησης δεξιώσεων, εκδηλώσεων, συναθροίσεων

στ) Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, διανομής προϊόντων και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης επιτρέπονται χωρίς την δυνατότητα παραμονής στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα