Η ρυθμιστική αρχή της Σουηδίας ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη χρήστη του εμβολίου της Moderna ενάντια στον κορωνοϊό για πολίτες ηλικίας 30 ετών και κάτω, έπειτα από ανησυχία για πιθανές παρενέργειες.

Η ρυθμιστική αρχή της Σουηδίας ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη χρήστη του εμβολίου της Moderna ενάντια στον κορωνοϊό για πολίτες ηλικίας 30 ετών και κάτω, έπειτα από ανησυχία για πιθανές παρενέργειες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας αναφέρθηκαν σε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οιδήματος στην καρδιά, όπως μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα. Μετά την ανακοίνωση οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας έπεσαν κατά 4,2% στην αγορά της Νέας Υόρκης.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και ενεργούμε γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού είναι συνεχώς όσο πιο ασφαλείς γίνεται, ενώ παρέχουν προστασία» δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συστήνεται το Pfizer για νέους στη Σουηδία

Ως εκ τούτου, η αρχή της Σουηδίας συστήνει το εμβόλιο της Pfizer, ίδιας τεχνολογίας, για τις ηλικίες κάτω των 30 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό. Φαίνεται πως η αναστολή θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου.

«Πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με μια πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna, δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός» συμπλήρωσε ο Τέγκνελ. «Όμως είναι καλό να γνωρίζουν τα συμπτώματα που θα πρέπει να τους “σημάνουν συναγερμό”».

Σταθεροποιείται η επιδημιολογική εικόνα στην Σουηδία

Με πληθυσμό 13,9 εκατομμύρια κατοίκων, η Σουηδία βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατέγραψε ραγδαία άνοδο θανάτων από τον κορωνοϊό.

Σήμερα ωστόσο, φαίνεται πως οι αρχές κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Σουηδία ανέρχεται σήμερα στο 64.2% του συνολικού πληθυσμού. Στα τέλη του Σεπτέμβρη άλλωστε, ήρθησαν και οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό στη χώρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα