Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλας Χρηστάκης, μίλησε για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και το στοίχημα του εμβολιασμού.

Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλας Χρηστάκης, μίλησε για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και το στοίχημα του εμβολιασμού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί ως ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον πλανήτη με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς, αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον κ. Παύλο Τσίμα, ο καθηγητής του Yale είπε ότι χωρίζει την πανδημία σε φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».

Γενική ανοσία με 83% του πληθυσμού

Ερωτηθείς για το ποιο ποσοστό δίνει γενική ανοσία, απάντησε: «Είναι περίπου 83%. Μεγάλη διαφορά. 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους, που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα, για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Yale.

Η δεύτερη φάση του κορωνοϊού θα διαρκέσει μέχρι το 2024

Η δεύτερη φάση, κατά τον κ. Χρηστάκη, θα είναι μέσα στο 2022 και θα διαρκέσει ένα με δύο χρόνια.

«Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη… Δηλαδή, έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και, επιτέλους, το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή, σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια κ.λπ. Αυτή είναι η δεύτερη φάση, από το 2022 μέχρι 2023-24 περίπου. Το χειρότερο σε αυτήν τη δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου πέντε θα έχουν πάθει… η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων… Για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου πέντε που ζουν, αλλά επιζούν με κάποια βλάβη», προσθέτει ο κ. Χρηστάκης.

Προς το παρόν ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία, ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη.

Για να καταλήξει ο καθηγητής Χρηστάκης: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση έχεις 1% να πεθάνεις… Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ το λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα