Δημόσια ΥγείαΠάνω από 14 χιλ. πολίτες σκοτώνει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

Πάνω από 14 χιλ. πολίτες σκοτώνει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

- Advertisement -

Μέτρα για την μείωση των δραματικών επιπτώσεων που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα μας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει για τις υπερβάσεις των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) στον οικισμό της Αθήνας, που από το 2010 έως σήμερα ξεπερνούν τις τιμές που καθορίζονται από την Κοινοτική Οδηγία.

Στην Ελλάδα εκτιμάται πως έχασαν πρόωρα τη ζωή τους 11.870 άτομα λόγω αιωρούμενων σωματιδίων, 1.680 άτομα λόγω της επίδρασης των οξειδίων του αζώτου, ενώ το όζον προκάλεσε 570 θανάτους. Συνολικά 14.120 άτομα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι δραματικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτυπώνονται στα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η οποία υπολογίζει πως σχεδόν 500.000 ήταν οι πρόωροι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο που προκλήθηκαν από την ρύπανση της ατμόσφαιρας, εκ των οποίων πάνω από 14.000 αφορούν την Ελλάδα (στοιχεία που αφορούν το 2015).

Στην Ελλάδα εκτιμάται πως έχασαν πρόωρα τη ζωή τους 11.870 άτομα λόγω αιωρούμενων σωματιδίων, 1.680 άτομα λόγω της επίδρασης των οξειδίων του αζώτου, ενώ το όζον προκάλεσε 570 θανάτους. Συνολικά 14.120 άτομα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αιωρούμενα σωματίδια ευθύνονται για τρεις στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, 399.000 θάνατοι σε σύνολο 487.600. Επίσης, σε 75.000 υπολογίζονται οι πρόωροι θάνατοι από την επίδραση των οξειδίων του αζώτου και 13.600 από το όζον.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, από τους 520.400 πρόωρους θανάτους που καταγράφηκαν σε 41 ευρωπαϊκές χώρες, οι τέσσερις τους πέντε (428.000) συνδέονταν άμεσα με τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία οφείλονται στην καύση των ορυκτών καυσίμων και θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εκτός συμμόρφωσης η Ελλάδα

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εξασφάλισε τη συμμόρφωση της με την ετήσια οριακή τιμή για το NO2 στην Αθήνα για την περίοδο 2010-2014, ούτε κατήρτισε σχέδιο για την ποιότητα του αέρα, το οποίο να προσδιορίζει τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι η περίοδος υπέρβασης θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν δημιούργησε κατάλληλα σημεία δειγματοληψίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσει την ορθή παρακολούθηση των συγκεντρώσεων NO2, ενώ δεν υπέβαλε πλήρη έκθεση για την ποιότητα του αέρα, όπως απαιτείται από σχετική απόφαση της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, επειδή η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη με όλες αυτές τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ