Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη μόλυνση στους νέους.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη μόλυνση στους νέους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε νέους

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη μόλυνση στους νέους.

Έτσι παρατηρείται αυξητική τάση σε πολλές περιφερειακές ενότητες, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε Αττική, Κρήτη και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώθηκε κατά μία δεκαετία σε δύο εβδομάδες και σήμερα είναι τα 23 έτη. Ο κύριος όγκος νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 30 ετών, σημείωσε η λοιμωξιολόγος. Θετικό είναι το δεδομένο πως δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Συνωστισμός στα νυχτερινά κέντρα

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σαφή είναι τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που δείχνουν ότι ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή των αυξημένων περιστατικών. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας των τεστ σε δομές υγείας, στο 2,6%.

Από τα self test το 51% των νέων κρουσμάτων

Παράλληλα, ο αριθμός των self test που διενεργήθηκαν μειώθηκε σημαντικά, όμως το 51% των νέων κρουσμάτων διαπιστώθηκε και την περασμένη εβδομάδα μέσω αυτών των τεστ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η θετικότητα στα self test τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Στην παρούσα φάση, 9.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ στην Αττική υπολογίζονται σε 4.000 με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Νωρίτερα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διενέργεια rapid tests στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από νησιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται και τη διεξαγωγή ενός rapid test την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε όλες τις μεταφορές.

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται στις εξέδρες των γηπέδων να βρίσκονται φίλαθλοι που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα στα γήπεδα, αυτή θα διαμορφώνεται στο 75%, ενώ στις εξέδρες θα μπορούν να βρεθούν και ανεμβολίαστα παιδιά, σε ποσοστό 5%, αλλά θα πρέπει να έχουν κάνει self test.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα