• Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Την ανησυχία τους για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις αυξημένες εισαγωγές ανά ημέρα, αλλά και για την πίεση που αρχίζει να δέχεται εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας εξέφρασαν η υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Την ανησυχία τους για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις αυξημένες εισαγωγές ανά ημέρα, αλλά και για την πίεση που αρχίζει να δέχεται εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας εξέφρασαν η υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της Covid 19 στη χώρα μας, επισημάνθηκε ο προβληματισμός για το γεγονός ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, ήτοι πάνω από 200 ανά ημέρα.

Στην έναρξη της ομιλίας της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι: «Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα σε αρκετούς νομούς. Οι νοησλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτκή Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλεύομυνους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόυνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι».

Από πλευράς της, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ότι: «Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35% την τελευραία εβδομάδα, με υψηλό αριθμό τεστ. Αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημαντική αύξηση σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ είχαμε αύξηση και σε Αρκαδία, Αχαΐα Αιτωλοακαρνανία. Γενικά σταθερή η πορεία στην Αττική, με επιβάρυνση στη Δυτική Αττική.

Αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια έφτασε στο 1,6. Έχουμε αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στ Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Τσιόδρας μας ανέλυσε σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid»

Βάνα Παπαευαγγέλου ότι: «Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες

Παπαευαγγέλου: Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίσης, όπως είπε, έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας.

Επισήμανε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά στα Γρεβενά, την Ημαθία και την Μαγνησία, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο μέλος της Πελοποννήσου, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα.

Μάλιστα, τόνισε ότι πλέον καταγράφονται πάνω από 200 νέες εισαγωγές ασθενών ανά ημέρα, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid εξακολουθεί να ξεπερνά το 90%.

Αναφερόμενη στην Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι η πορεία που διαγράφει η πανδημία είναι διαφορετική, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Στην Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, στην Ξάνθη και τη Δράμα παρατηρείται αύξηση της θνητότητας συνέπεια της Covid 19.

Η κυρία Παπαυαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των εμβολίων, τονίζοντας ότι προσφέρουν προστασία σε όλους και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν την ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα