Παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ένταξη ακόμη 8 περιοχών σε «βαθύ κόκκινο», τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία της χώρας και διευκρινίσεις για την Καθαρά Δευτέρα περιελάμβανε η ενημέρωση από Χαρδαλιά, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνη.

Παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ένταξη ακόμη 8 περιοχών σε «βαθύ κόκκινο», τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία της χώρας και διευκρινίσεις για την Καθαρά Δευτέρα περιελάμβανε η ενημέρωση από Χαρδαλιά, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλε-εκπαίδευση

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Παίρνοντας τον λόγο η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως χτες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας Covid-19 από τον ΠΟΥ, παραθέτοντας τα στατιστικά της επιδημία. «Ας μην ξεχνάμε πως 95 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει και 335εκατ δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί» σημείωσε.

Στην Ελλάδα, η πανδημία φαίνεται πως επικεντρώνει κατά κύριο λόγο στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, αλλά και τα Γιάννενα, Λάρισα κα.

Άνω του 4,5% ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

Πλέον, ο εβδομαδιάιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα, ενώ διενεργούνται 45.000 τεστ κορωνοϊού ανά ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% για πρώτο φορά μέσα στο 2021. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε σε γειτονιές της Αττικής, όπου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ, το 7%.

Σήμερα, 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα και αφορούν ασθενείς νεότερης ηλικίας. Παρατηρείται επίσης αύξηση νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής με περισσότερα από 10.000 κρούσματα. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως σημαντική επιβάρυνση εμφανίζει και ο Πειραιάς, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης.

400 νοσηλείες ανά ημέρα λόγω κορωνοϊού

Σε ό, τι αφορά στην πίεση στο ΕΣΥ, ο μέσος αριθμός των νοσηλευθέντων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 400 ανά ημέρα, ενώ τις τελευταίας δύο ημέρες ξεπέρασε τα 500. Σε όλη τη χώρα, νοσηλεύονται 4.032 ασθενείς με κορωνοϊό,.

Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. «Βλέπουμε νεότερους να νοσηλεύονται, όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αύξηση και στις ΜΕΘ, στο 92% η πληρότητα στην Αττική

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως είναι «εμφανής είναι η μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ, προφανώς λόγο της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης».

Σε κάθε περίπτωση, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αγγίζει το 92% «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μειωθεί το ιικό φορτίο γεγονός που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες» είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα