Αξίζει να δειςΠαύλος Τούτουζας: Πέθανε ο διακεκριμένος και έμπειρος καρδιολόγος

Παύλος Τούτουζας: Πέθανε ο διακεκριμένος και έμπειρος καρδιολόγος

- Advertisement -

Πέθανε την Παρασκευή ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο άνθρωπος που, όπως λένε οι συνάδελφοί του, θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία. Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και με την γυναίκα Ελένη Τούτουζα- Πανταζοπούλου απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια.

Πέθανε την Παρασκευή ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο άνθρωπος που, όπως λένε οι συνάδελφοί του, θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Τούτουζας πέρασε στην ιστορία των ελλήνων γιατρών που σημάδεψαν την καρδιολογία, καθώς ήταν από τους πρωτοπόρους της κλινικής καρδιολογίας. Σοφός και ταπεινός γνώρισε τη διεθνή επιστημονική αναγνώριση, και παράλληλα την εκτίμηση και τον σεβασμό των Ελλήνων συναδέλφων του.

Η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στην οποία ήταν διευθυντής για πολλά χρόνια, αποτέλεσε πρότυπο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ υπήρξε δάσκαλος για τους περισσότερους καρδιολόγους της χώρας.

Προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ υπήρξε και μέλος της ομάδας των θεραπόντων ιατρών του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο συγγραφέας Παύλος Τούτουζας

Ο Παύλος Τούτουζας είχε και μία άλλη ιδιότητα, αυτή του συγγραφέα. Είχε γράψει πολλά βιβλία με ιστορίες σχετικά με τις ασθένειες της καρδιάς, τις οποίες παρουσίαζε με εύπεπτο και εκλαϊκευμένο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τα μυστικά της καρδιάς.

Προσωπικό του δημιούργημα το γνωστό Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, το οποίο είχε και έχει ως στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Άξιος συνεχιστής του έργου του ο γιος του Κώστας Τούτουζας ο οποίος είναι Καθηγητής Καρδιολογίας και Υπεύθυνος Iατρείου δομικών καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12.00 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η σύζυγός του Ελένη και τα τρία τους παιδιά επιθυμούν αντί στεφάνου αν μπορεί να γίνει δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935. Έγγαµος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου. Έχουν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Ήταν Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών.

1963: Απόκτηση ειδικότητος Παθολογίας.

1964: Απόκτηση ειδικότητος Καρδιολογίας.

1966 – 1969: Μετεκπαιδευτικές σπουδές στην Αγγλία.

1984 – 2003: ∆ιευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μέλος της “Nominating Committee”, επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είχε διατελέσει µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α.

Είχε χρηµατίσει Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων.

1991: Εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.).

∆ηµοσιεύσεις:

Επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς. Το 1971 Επίτοµος Καρδιολογία των Γ. Μιχαηλίδη, ∆. Αυγουστάκη, Α. Κοϊδάκη και Π. Τούτουζα. Το 1983 ∆ιαγνωστική Καρδιολογία – Αναίµακτες Τεχνικές των ∆. Αυγουστάκη και Π. Τούτουζα. Το 1984 Εισαγωγή στην Ηλεκτροκαρδιογραφία του Π. Τούτουζα. 1987 Π. Τούτουζα – 1η Έκδοση, το 1994 2η Έκδοση και το 1999 3η Έκδοση, σελ. 600. Το 1993 Καρδιακές Παθήσεις µε συντονιστές Π. Τούτουζα και Χ. Μπουντούλα, τρίτοµο βιβλίο, σελ. 3.100, 2η Έκδοση το 2001 µε συντονιστές Π. Τούτουζα, Χ. Στεφανάδη και Χ. Μπουντούλα, δίτοµο βιβλίο.

Από το 1987 µέχρι το 2003, κάθε χρόνο µε συντονιστή τον Π. Τούτουζα, έκδοση ενός τόµου υπό τον τίτλο Καρδιολογικά Θέµατα, ο οποίος περιείχε διαλέξεις διακεκριµένων οµιλητών της χώρας προς το καρδιολογικό κοινό των Αθηνών στο πανεπιστηµιακό αµφιθέατρο του Ιπποκράτειου νοσοκοµείου, καθ’όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, από την πρώτη Τρίτη (ηµέρα διαλέξεως) του Οκτωβρίου µέχρι την τελευταία του Ιουνίου. Κάθε χρόνο, όλη αυτή την περίοδο των 17 ετών, ο τόµος διανέµετο σ’όλους του Καρδιολόγους και αρκετούς Παθολόγους της χώρας µε τη βοήθεια χορηγού, 2.500-3.000 αντίτυπα των 600-900 σελ.

Το 2006 Εγχειρίδιο Καρδιολογίας, µεγάλου σχήµατος, σελ. 360, υπό Π.Τούτουζα. Το 2008 Αλκικαρδία, του Π. Τούτουζα περί των 380 σελ. Ερευνητικά άρθρα: Με συνεργάτες ή µόνος έχει δηµοσιεύσει πολλά άρθρα εις την ελληνικήν και άνω των 400 σε ξένα περιοδικά. Προς ενηµέρωσιν του κοινού πολλά άρθρα στον ηµερήσιο τύπο και δηµοσίευση µέχρι σήµερα 12 βιβλίων (εκδόσεις Κάκτος), έκαστο περί τις 200 σελίδες. Εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία». ∆ιευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη. 1990-2009: Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών. 2000 µέχρι σήµερα: Αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών. Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Τιµητικές διακρίσεις:

Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιµητική διάκριση από τον ∆ήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον ∆ήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους ∆ήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ