Παύση της δίωξης για τις δύο βοηθούς νοσηλεύτριες στην Κεφαλλονιά, οι οποίες δικάζονταν με την κατηγορία της υπαιτιότητας, από αμέλεια, για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αργοστολίου, αποφάσισε το δικαστήριο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο πλαίσιο της δίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις εργαζόμενες από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς – Ιθάκης και το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, τα οποία είχαν κηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σημειώνει:

«Η κινητοποίηση αυτή κατέδειξε σε όλους αυτό που η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ έχει από την πρώτη στιγμή καταγγείλει, ότι με την παραπομπή σε δίκη των δύο αυταδελφισσών έγινε προσπάθεια να μετακυλιστεί, άδικα και αυθαίρετα, η ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό νοσοκομείο του νομού (στο Αργοστόλι) και να κρυφτεί η πραγματική αιτία του θανάτου, που είναι βαθιά πολιτική.

Αναδείχθηκε ότι, με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά, δεν λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική, παρότι υπάρχει κατάλληλος χώρος και εξοπλισμός, πως οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα νοσηλεύονται στην Παθολογική – Καρδιολογική.

Αναδείχθηκε, ακόμη, το απαράδεκτο καθεστώς μετατροπής σε ατομική υπόθεση της ευθύνης παρακολούθησης και νοσηλείας των ψυχικά ασθενών από τους ίδιους και τους συγγενείς τους, ότι επιβλέπονται από ιδιώτες νευρολόγους – ψυχιάτρους, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναγκάζονται να γίνονται “λάστιχο”, ώστε να καλύπτουν τη συνολική υποστελέχωσή του.

Οι εργαζόμενοι, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στις τόσο αντίξοες συνθήκες, είναι εν δυνάμει υπόδικοι όπως οι δύο συναδέλφισσες.

Η κινητοποίηση επέδρασε σημαντικά, ώστε να υπάρξει παύση της δίωξης των συναδελφισσών από την κατηγορία που τις βάραινε, έστω κι αν το δικαστήριο δεν ακούμπησε την ουσία της υπόθεσης.

Κλητήριο θέσπισμα

Το δικαστήριο έκρινε απαράδεκτο το κλητήριο θέσπισμα, λόγω ακυρότητας, αφού οι κατηγορούμενες αναφέρονταν σε αυτό ως νοσηλεύτριες και όχι ως βοηθοί νοσηλευτών (προβλέπονται διαφορετικά καθήκοντα, από εκείνα για τα οποία κατηγορήθηκαν ότι παραμέλησαν την ημέρα του τραγικού συμβάντος – αυτοκτονία ασθενούς).

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο φάκελος της δικογραφίας θα επανέλθει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλλονιάς για περαιτέρω ενέργειες (ενδεχομένως και για άσκηση νέας ποινικής δίωξης), μας θέτει σε επαγρύπνηση. Το ζήτημα, ασφαλώς, δεν είναι να γίνει νέα δίωξη με πιο “σωστά” διατυπωμένο κλητήριο θέσπισμα για τις δύο συναδέλφους ή με άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη θέση τους.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι την οριστική δικαίωση των δύο συναδελφισσών και όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σημειώνουμε, ακόμη, ότι παραμένουν σε ισχύ όλες εκείνες οι συνθήκες που μπορούν να γεννήσουν νέα δυσάρεστα γεγονότα, κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και των ελλείψεων στους όρους ασφάλειας. Και σήμερα παραμένει κλειστή η Ψυχιατρική, ψυχικά ασθενείς αυτοκτονούν είτε εντός είτε εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μια σειρά περιστατικά μεταφέρονται εκτός Κεφαλλονιάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολύτιμο χρόνο περίθαλψης και κόστος. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα.

Η λειτουργία της Ψυχιατρικής, η πλήρης στελέχωσή της, θωρακίζει κατ’ αρχάς τους ψυχικά ασθενείς, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι δημοσίων υπαλλήλων που η αντιλαϊκή πολιτική και “λάστιχο” το κάνει και το εκθέτει σε κινδύνους, αναγκάζοντάς το να αναλαμβάνει ευθύνες που δεν έχει.

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε αναγκαίο η όποια παραπέρα διερεύνηση της υπόθεσης στο πλαίσιο της δικαιοσύνης να μην αφορά νέα εξιλαστήρια θύματα, αλλά την πολιτική που είναι ο φυσικός και ο ηθικός αυτουργός όλων των εγκλημάτων στην υγεία του λαού».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα