Αισχροκέρδεια σε ιατρικά υλικά πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται τα νοσοκομεία απέναντι στον κορωνοϊό, όπως μάσκες, γάντια και στολές καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Αισχροκέρδεια σε ιατρικά υλικά πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται τα νοσοκομεία απέναντι στον κορωνοϊό, όπως μάσκες, γάντια και στολές καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μάσκες υψηλής προστασίας που τα νοσοκομεία προμηθεύονταν από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ τώρα τις αγοράζουν 21 ευρώ. 5.000% (52 φορές πάνω) καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Είδος πολυτελείας τα υλικά 

“Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το υγειονομικό υλικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές. Συχνά οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς μάσκες υψηλής προστασίας. Αναγκάζεται το προσωπικό να μπαίνει σε θαλάμους περιστατικών με τον ιό με απλές μάσκες που και αυτές είναι πια είδος πολυτελείας. Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Τα Νοσοκομεία αναγκάζονται πια να αγοράζουν τις μάσκες μέχρι και 52 φορές πιο ακριβά” επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει το Νοσοκομείο Ζακύνθου το οποίο προμηθεύτηκε μάσκες υψηλές προστασίας προς 21 ευρώ τη μία από 0,40 λεπτά του ευρώ που πωλούνταν πριν τρεις μήνες.

“Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Εισαγγελέας να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια” τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα ποσά φαίνονται και στην σύμβαση που υπέγραψε το Νοσοκομείο Ζακύνθου με τον προμηθευτή στις 6 Μαρτίου 2020.

Όλα τα νοσοκομεία ετοιμάζονται να ράψουν  

“Οι εργαζόμενοι για να προστατευθούν λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προστατευτικό υλικό κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Κινητοποιούν τα ραφεία και ευαισθητοποιούν τις τοπικές βιοτεχνίες ραπτικής να ράβουν μάσκες, στολές προστασίας (Ξάνθη, Δρομοκαϊτειο κ.α.). Σχεδόν πια όλα τα νοσοκομεία ετοιμάζονται να ράψουν μάσκες. Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να διαθέσουν 5.000 ευρώ από το ταμείο του Συλλόγου. Αγόρασαν μάσκες για τη προστασία των εργαζομένων. Είναι θετικές προσπάθειες αλλά κανείς δεν ξέρει όμως εάν το εν λόγω υλικό καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας” επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Υπό αυτές τις συνθήκες  η ΠΟΕΔΗΝ  τονίζει ότι “Άμεσα λοιπόν τα νοσοκομεία θα πρέπει να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό ειδικά υψηλής προστασίας που είναι είδη πολυτελείας πια στα Νοσοκομεία. Για να σταματήσει η αισχροκέρδεια θα πρέπει να επιταχθούν”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα