Δημόσια ΥγείαΠοιες χώρες λένε «ναι» στο διαβατήριο εμβολιασμού - Η θέση της Ελλάδας

Ποιες χώρες λένε «ναι» στο διαβατήριο εμβολιασμού – Η θέση της Ελλάδας

- Advertisement -

Την πρόταση που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης για το διαβατήριο εμβολιασμού υιοθετούν Δανία και Σουηδία, προχωρώντας στην υλοποίηση του έως το ερχόμενο καλοκαίρι εφόσον καθιερωθεί μία αντίστοιχη διεθνής πρακτική, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Στοκχόλμης την Πέμπτη.

Την πρόταση που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης για το διαβατήριο εμβολιασμού υιοθετούν Δανία και Σουηδία, προχωρώντας στην υλοποίηση του έως το ερχόμενο καλοκαίρι εφόσον καθιερωθεί μία αντίστοιχη διεθνής πρακτική, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Στοκχόλμης την Πέμπτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Εφόσον η Σουηδία και οι γειτονικές χώρες αρχίσουν ξανά να ανοίγουν τις κοινωνίες τους, είναι πιθανό να απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξίδια ή πιθανόν και για τη συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες», ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός ψηφιοποίησης κ. Αντερς Ιγκεμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη και οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να εφαρμόσουν ένα πρώτο είδος «διαβατηρίου εμβολιασμού» έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα πιστοποιητικά θα προορίζονται για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο θα μπορούσαν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν. για την είσοδο σε αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και στα εστιατόρια, στην περίπτωση της Δανίας.

Η Δανία σκοπεύει σε πρώτο στάδιο να δημοσιεύσει ένα διαδικτυακό μητρώο που θα επιτρέπει να επαληθεύει κανείς την κατάσταση εμβολιασμού ενός προσώπου. Μετά τη δημιουργία αυτού του μητρώου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να εφαρμοστεί μια πιο τεχνική λύση «σε διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δανίας.

Η Δανία θα λάβει την τελική απόφασή της σχετικά με τις συγκεκριμένες χρήσεις του διαβατηρίου, αφού μελετήσει νέες έρευνες σχετικά με τη μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων ανθρώπων, όμως αυτό αναμένεται να «συμβάλει σε ένα σταδιακό και υγιές άνοιγμα της Δανίας», σύμφωνα με την Κοπεγχάγη.

Οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν πως θα φροντίσουν τα πιστοποιητικά να είναι σύμφωνα με τα διεθνή. σχέδια που συζητούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στους κόλπους της Ε.Ε.

Τι είναι όμως το «διαβατήριο εμβολιασμού»;

Πρόκειται για ένα «πιστοποιητικό» που αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Ορισμένες εκδόσεις θα επιτρέψουν επίσης στους χρήστες να δείξουν ότι έχουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό και επομένως να μπορούν να ταξιδέψουν πιο εύκολα. Σε εκδοχές που βρίσκονται υπό επεξεργασία αυτή τη στιγμή έχει τη μορφή ενός. app που μπορείτε να κατέβει στο κινητό, η να αποτελέσει μέρος του ψηφιακού πορτοφολιού σας (digital wallet).

«Πρόκειται να προσπαθήσουμε να ψηφιοποιήσουμε μια διαδικασία που συμβαίνει ήδη και να την μετατρέψουμε σε κάτι που επιτρέπει περισσότερη αρμονία και ευκολία, διευκολύνοντας τους ανθρώπους. να ταξιδεύουν μεταξύ χωρών χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν διαφορετικά έγγραφα. για διαφορετικές χώρες και διαφορετικά έγγραφα σε διαφορετικά σημεία ελέγχου» δήλωσε στους New York Times ο κ. Nick Careen, αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ.

Γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο «διαβατήριο»;

Στα διεθνή ταξίδια η χρησιμότητα είναι εμφανής. Πολλές χώρες απαιτούν ήδη αρνητικά τεστ για να επιτρέψουν την είσοδο στα σύνορά τους. Τα πιστοποιητικά αυτά βοηθήσουν επίσης σημαντικά στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Δεν αποκλείεται, επίσης, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, να υπάρχουν πτυχές της δημόσιας ζωής, όπως. για παράδειγμα η παρακολούθηση αγώνων σε γήπεδα, στις οποίες θα έχουν. ευκολότερη πρόσβαση όσοι είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχουν επίσης οι ιατρικοί σκοποί, όπως στην περίπτωση όπου ένας πολίτης ενδέχεται να λάβει. τις δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ