Δημόσια ΥγείαΠόλεμος με τις εταιρείες για τα εμβόλια -Πόσα θα λάβει η Ελλάδα...

Πόλεμος με τις εταιρείες για τα εμβόλια -Πόσα θα λάβει η Ελλάδα και πότε

- Advertisement -

Μετά τις βολές που δέχθηκε η ΕΕ για λάθη στις παραγγελίες, κακό προγραμματισμό και κακή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές για τα εμβόλια, ήρθαν οι καθυστερήσεις που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι εταιρείες για να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Μετά τις βολές που δέχθηκε η ΕΕ για λάθη στις παραγγελίες, κακό προγραμματισμό και κακή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές για τα εμβόλια, ήρθαν οι καθυστερήσεις που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι εταιρείες για να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών, με φόντο τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις που ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης.

Η ηγεσία της ΕΕ, από την άλλη, τις τελευταίες ημέρες αφήνει αιχμές κατά των εταιρειών, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «εμείς σας χρηματοδοτήσαμε πολύ καιρό πριν για να αυξήσετε την παραγωγική σας ικανότητα, θέλουμε τα εμβόλια στο χρονικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει», ενώ δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές ότι εμβόλια που προορίζονταν για την ΕΕ κατέληξαν σε άλλες χώρες. Απείλησαν, δε, με μπλόκο των εξαγωγών προς τη Βρετανία, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίζει λίγο αργότερα χθες από το Νταβός ότι η Ευρώπη ετοιμάζει μηχανισμό διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών των εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη.

Μόνη ανάσα χθες στον πόλεμο αυτό που έχει ξεσπάσει η ανακοίνωση ότι η γαλλική Sanofi θα συνεργαστεί με την Pfizer για την παραγωγή εμβολίων της δεύτερης στις εγκαταστάσεις της πρώτης, με στόχο την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων για την Ευρώπη.

Πώς οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις επηρεάζουν την Ελλάδα

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων επηρεάζουν αναλογικά όλες τις χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για την Pfizer και την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας, σημειωτέον, δεν έχει πάρει έγκριση (αναμένεται να λάβει την Παρασκευή).

Η αρχική εκτίμηση για τα εμβόλια και πόσα έχει παραλάβει ως τώρα η Ελλάδα
Να τονιστεί πως στις 28 Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, η πρώτη ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, για το τι περιμέναμε το πρώτο τρίμηνο του 2021 περιελάμβανε τα εξής:

  • Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις
  • Moderna: 240.000
  • Astrazeneca: 1.500.000

O προγραμματισμός όμως έχει αλλάξει.

Εμβολιασμοί: Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας

Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στια παραδόσεις εμβολίων που έχουν ανακοινωθεί, οι εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου έχουν αναθεωρηθεί. Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Pfizer αναμένονται περισσότερα εμβόλια, ωστόσο από την AstraΖeneca τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς αναμένεται να φτάσουν στη χώρα λιγότερα και από τα μισά εμβόλια που είχαν εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο.

Pfizer
  • Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 815.880 δόσεις της Pfizer.
  • Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.415.000 δόσεις (περισσότερα κατά 159.200).
Moderna

Εχουν φθάσει ήδη στη χώρα 8.000 δόσεις.
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχουν φθάσει στη χώρα 20.000 δόσεις.
Τον Φεβρουάριο αναμένονται ακόμη 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις.

ΑstraZeneca
  • Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 410.000 δόσεις.
  • Μέχρι τέλη Μαρτίου 330.000 δόσεις.
Συμπερασματικά για το πρώτο τρίμηνο του 2021:

Pfizer/Biontech: 1.415.000 (περισσότερα κατά 159.200).
Moderna: 240.000 (αμετάβλητο).
AstraΖeneca: 740.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου (-760.000 από την αρχική εκτίμηση)

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έως χθες το απόγευμα είχαν γίνει 176.689 εμβολιασμοί, με τους 168.809 να αφορούν την πρώτη δόση και 7.880 τη δεύτερη. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού: 245.000 ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 ραντεβού τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού είναι: 25.000 υγειονομικοί, 105.000 πολίτες άνω των 85 ετών και 115.000 πολίτες άνω των 80 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως χθες η Ελλάδα παρέλαβε άλλες 100.000 δόσεις από την Pfizer. Ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνά τις 16.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Με βάση τους χθεσινούς εμβολιασμούς, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη

Ο κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που αυξάνουν την μεταδοτικότητα κάνει επιφυλακτική την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών.

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των μειωμένων παραδόσεων δημιουργεί επιπλέον ανησυχία για τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα.

Ανησυχία από τα νέα δεδομένα

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία που έχει πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την προστασία της δημόσιας υγείας, καλείται να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην γρήγορη ανάταξη.

Η εμπιστοσύνη των αγορών που δίνει την δυνατότητα για φθηνό δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν επιτευχθεί τις προσωρινές ανάσες στους πληττόμενους κλάδους από την στήριξη που παρέχεται, ωστόσο είναι κρίσιμο οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν εμπρός και να καλυφθεί μέρος του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατό.

Με το βλέμμα στραμμένο σε αυτά τα προβλήματα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ