Πότε θα μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα εμβολιαστούν – Τι ισχύει αν κάποιος δεν επιθυμεί να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Πότε θα μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα εμβολιαστούν - Τι ισχύει αν κάποιος δεν επιθυμεί να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μέγα θέμα συζήτησης έχει ανοίξει και στην Ελλάδα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι πολίτες σε ποσοστό 15% σήμερα, δεν προσήλθαν στα καθορισμένα ραντεβού τους ώστε να μην χρειαστεί να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο.

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση τι θα συμβεί αν οι πολίτες αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως επίσης και τι θα συμβεί αν κάποιος πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου και αρνηθεί να λάβει τη δεύτερη.

Η απάντηση του κ. Θεμιστοκλέους σαφής: «Καταρχήν, έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δυο εμβόλια καθώς και αυτά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα, θα ενωθούν τα δυο συστήματα όλοι θα είναι δικαιούχοι και για τα δυο εμβόλια. Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει επιστημονική χροιά. Ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι συνεργάτες του μετά τη λήξη της ενημέρωσης: Είναι προφανές ότι η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Ταυτόχρονα, μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου τα άτομα της ομάδας 65-69 ετών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα