Δημόσια ΥγείαΠΟΥ: Χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει και το τέλος του κορωνοϊού

ΠΟΥ: Χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει και το τέλος του κορωνοϊού

- Advertisement -

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθούν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθούν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της ασθένειας επί μίας χώρας. Όμως τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ. Nα απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

ΠΟΥ: «Δεν κρύψαμε τίποτα από τις ΗΠΑ»

«Δεν κρύψαμε τίποτα από τις ΗΠΑ, από την πρώτη μέρα», ξεκαθάρισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αναφερόμενος για δεύτερη φορά στην απόφαση του κ. Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την χρηματοδότηση από τον Οργανισμό.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ΠΟΥ σημείωσε δια του γενικού διευθυντή του, πως ο Οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωσε από την πρώτη μέρα. Όπως είπε, «δεν υπάρχουν μυστικά» στο εσωτερικό του ΠΟΥ.

Τσιόδρας: Δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία έναντι του ιού

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτη για την ανάπτυξη αντισωμάτων του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά από περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού.

«Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% σε περιοχή της Γερμανίας» σχολίασε και τόνισε πως τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχουν και πολύ σημασία.

Στην Ολλανδία, έρευνα έδειξε πως το 3% των ατόμων έχουν ανοσία στον κορωνοϊό.

Άρση μέτρων και αριθμός κρουσμάτων

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό, τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ. Ο λοιμωξιολόγος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στα τεστ για τον Covid-19, αλλά και την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και κατά πόσο είναι όλα αξιόπιστα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορωνοϊό.

«Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, κ. Τσιόδρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ