Δημόσια ΥγείαΠρόβλεψη για πάνω από 3.000 κρούσματα και τις επόμενες ημέρες

Πρόβλεψη για πάνω από 3.000 κρούσματα και τις επόμενες ημέρες

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τα προγνωστικά μοντέλα να προβλέπουν αυξημένα κρούσματα και σταθεροποίηση μετά το ερχόμενο δεκαπενθήμερο. Η αποκλιμάκωση των μέτρων να ξεκινάει λίγο πριν τα τέλη Μαρτίου, με αργούς ωστόσο ρυθμούς.

Κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τα προγνωστικά μοντέλα να προβλέπουν αυξημένα κρούσματα και σταθεροποίηση μετά το ερχόμενο δεκαπενθήμερο.
Τα χθεσινά 3.215 κρούσματα, αποτελούν οιωνό της έντασης για τις επόμενες μέρες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του απηύθυνε αργά χθες κάλεσμα προς του ιδιώτες γιατρούς μέλη του -με τις ειδικότητες Παθολογίας και Πνευμονολογίας- να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που τελεί υπό ασφυκτική πίεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τη μεγαλύτερη ένταση στην Αττική. Οι ανοδικοί ρυθμοί των κρουσμάτων όπως επιβεβαιώθηκαν και με τα χθεσινά 3.215 κρούσματα, αποτελούν οιωνό της έντασης για τις επόμενες μέρες.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους ιατρούς παθολόγους και πνευμονολόγους να συνδράμουν άμεσα και έμπρακτα στον αγώνα της πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να δείξουν την πραγματική αξία του ιατρικού σώματος που ενωμένο στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, της κοινωνίας και του ΕΣΥ» αναφέρει στην επιστολή του προς του γιατρούς ο Ιατρός Σύλλογος Αθηνών.

Πατούλης: Δεν περισσεύει κανείς

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως «ο ιατρικός κόσμος συσπειρώνει τις δυνάμεις του και μπαίνει με αυταπάρνηση στην πρώτη μάχη ενάντια στην επιδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα ο πολίτης και η πατρίδα μας χρειάζονται. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς».

«Καλούμε τους συναδέλφους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας. Να συνδράμουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους, δίνοντας τη μάχη ενάντια στο φονικό ιό. Αυτή την ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Ενεργοποιώντας το έκτακτο σχέδιο δράσης, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ. Έτσι, το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο παραχωρείται για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Άνοιγμα της αγοράς με έξυπνα μέτρα

Την ίδια στιγμή, παρόλο που πληθαίνουν οι φωνές του «ανοίγματος» της αγοράς, ερωτηματικό παραμένει η ημερομηνία. Η αποκλιμάκωση δεν προβλέπεται να έρθει πριν τα τέλη του Μαρτίου.

Στόχος είναι τα νέα «έξυπνα» μέτρα να οδηγήσουν σε άρση του lockdown και μάλιστα χωρίς επιστροφή. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με click in shop και διατήρηση του click away μόνο για τις κόκκινες περιοχές, χρήση φίλτρων αέρα στα καταστήματα και στους χώρους εργασίας, εκ περιτροπής μαθήματα στα σχολεία επειδή δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες για συγκρότηση μικρότερων τμημάτων, ξεκινώντας από την 3η Λυκείου και τα Δημοτικά.

Το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Κρήτης κ. Νίκου Τζανάκη, προβλέπουν κορύφωση των κρουσμάτων μετά τις 20 Μαρτίου. Σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε ημερήσιο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών πάνω από τις 2.000 περιστατικά γύρω στις 25 Μαρτίου και πολύ αργή αποκλιμάκωση στη συνέχεια.

Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν για τα αποτελέσματα αυτά, προϋποθέτουν απόδοση των μέτρων τουλάχιστον κατά 30%. Συνέχιση των εμβολιασμών με τους τρέχοντες ρυθμούς, επικράτηση του βρετανικού στελέχους στην Αττική κατά 80% και διατήρηση των μέσων θερμοκρασιών της εποχής.

Εισήγηση μέτρων ανάλογα τα κρούσματα

Το κυβερνητικό επιτελείο του υπουργείου Υγείας προσβλέπει στην επιβεβαίωση των μοντέλων αυτών. Όμως προτιμά τις παρατηρήσεις των επιδημιολογικών δεδομένων σε καθημερινή και πραγματική βάση, προκειμένου να προχωρήσει στην εισήγηση μέτρων στην Επιτροπή των ειδικών.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά έντονες οι πιέσεις του συστήματος υγείας, ιδίως στην Αττική. Ωστόσο, εκφράζεται η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση ασθενής να χρειαστεί περίθαλψη και να μην του παρασχεθεί.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους, ότι «το ΕΣΥ έχει ακόμη τη δυνατότητα να καλύψει νοσηλευόμενα άλλες 10.000 άτομα. Στην Αττική, τα νοσοκομεία είναι μεγάλα και υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν άλλες 10.000 περιστατικά. Πάντα όμως, σε βάρος των άλλων παθήσεων. Οπότε το θέμα, δεν είναι να καλύπτουμε περιστατικά covid και να πεθαίνει ο κόσμος από τις υπόλοιπες ασθένειες».

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Παραμένουν υψηλά τα κρούσματα

Πάντως, στελέχη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι τα κρούσματα παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, θα συνεχίσουν αυξανόμενα τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, οδηγώντας σε αύξηση των νοσηλειών και περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ.

Τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται το πρόγραμμα των εμβολιασμών και να επιταχυνθεί με την αύξηση της διαθεσιμότητας των εμβολίων. Στόχος είναι να κρατηθούν τα αποτελέσματα της ύφεσης που αναμένεται με την άρση του lockdown. Κύριο ζητούμενο είναι να μην χρειαστεί να επανέλθουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ