ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣε Αττικόν και Σωτηρία οι κλινικές δοκιμές φαρμάκου κατά της Covid-19

Σε Αττικόν και Σωτηρία οι κλινικές δοκιμές φαρμάκου κατά της Covid-19

- Advertisement -

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση του, τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ισραήλ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση του, τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ισραήλ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής κ. Nadir Arber, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, είχε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση του, τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ισραήλ ο κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Τσιόδρας: Νέα μελέτη

Όπως είπε ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, «πρόκειται για μια νέα μελέτη η οποία αξιοποιεί μια νέα μέθοδο. μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες». Όπως είπε, «είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα».

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσα και ποια νοσοκομεία στην Ελλάδα συμμετέχουν, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ‘Αττικόν’ και το νοσοκομείο ‘Σωτηρία’». Όπως τόνισε, «έχουμε δύο τμήματα στο ‘Σωτηρία’ και ένα στο ‘Αττικόν’. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Arber, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση».

Ποιοι ασθενείς θα πάρουν το EXO-CD24

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ελληνικής κλινικής μελέτης, το EXO-CD24 αναμένεται χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη Covid-19.

Μικρή κλινική μελέτη φάσης 1 που έγινε στο Ισραήλ από τον πρωτοπόρο για τις αντικαρκινικές του θεραπείες καθηγητή κ. Νταντίρ Αρμπέρ έδειξε ότι EXO-CD24 επιταχύνει την ανάρρωση από την Covic-19.

Συγκεκριμένα, το Δρ. Αρμπέρ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο «Ιτσίλοβ» του Τελ Αβίβ χορήγησαν σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη covid-19, το EXO-CD24 για πέντε διαδοχικές ημέρες σε εισπνεόμενη μορφή, μια φορά την ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 29 να πάρουν εξιτήριο εντός 3-5 ημερών από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο 30ος ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.

Πώς δρα το εισπνεόμενο φάρμακο

Το ΕΧΟ-CD24, που δρα απευθείας στους πνεύμονες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η καταιγίδα κυτταροκινών θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς «σάκους» που. μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24. στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει. σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το EXO-CD24 είχε αναπτυχθεί από τον Δρ. Ναντίρ Αρμπέρ ως θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα. τραύματα, έκανε τον καθηγητή να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της Covid-19.

Η ELPEN στηρίζει την έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid-19

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας φαρμάκου που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ για την θεραπεία έναντι του κορωνοϊού.

Συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ELPEN στηρίζει ενεργά τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes). Με τη βοήθεια των εξωσωμάτων, ειδικές πρωτεΐνες μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στόχος της κλινικής μελέτης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χορήγησης φαρμάκου με τη χρήση της τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes) και θα υλοποιηθεί κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων, σε κορυφαία νοσοκομεία της χώρας μας με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων. Χορηγός της κλινικής μελέτης είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ