Η έκρηξη κρουσμάτων και η αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομεία προκαλεί τεράστια ανησυχία, με τους ειδικούς να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για εμβολιασμό, αλλά και να εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η έκρηξη κρουσμάτων και η αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομεία προκαλεί τεράστια ανησυχία, με τους ειδικούς να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για εμβολιασμό, αλλά και να εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές για την τήρηση των μέτρων προστασίας. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει και απειλεί. Χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από πολλούς ειδικούς ως ένας νέος ιός, αφού διαφέρει σε πολλά από τον κοροναϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τα κρούσματα αυξάνονται, οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης, και οι ειδικοί φοβούνται τη στιγμή που οι εκδρομείς θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ βλέπουν τα εφιαλτικά σενάρια, για χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και νέα πίεση στο σύστημα υγείας, να αρχίζουν να επιβεβαιώνονται.

Σήμερα, Τρίτη, καταγράφηκαν 4.206 κρούσματα και 16 νέοι θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού έφθασε τους 258.

Ενδεικτική της ανησυχίας των ειδικών είναι η δραματική έκκληση που απηύθυνε, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης, που τόνισε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν κατά του ιού όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει.

«Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος…»

Στην ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΜΕΘ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιό και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα.

Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες, ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα, παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε».

Ο γιατρός ζητά από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απευθυνόμενος στην κοινή λογική τους:

«Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα