Τραγικές και επισφαλείς για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς είναι οι συνθήκες λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ).

Τραγικές και επισφαλείς για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς είναι οι συνθήκες λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα σε επιστολή του ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια καταγγέλλει ότι στο τμήμα που νοσηλεύει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 δεν υφίσταται η δια ζώσης, παρουσία γιατρών. Αλλά ούτε και η παρουσία των λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι υπάγονται στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας (Ψυχολόγοι, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί κ.λπ.). Αντίθετα επισημαίνεται πως μόνο οι νοσηλευτές εργάζονται κανονικά μέσα στα τμήματα.

Υπονομεύεται η εργασιακή ασφάλεια των νοσηλευτών

Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ οι συνθήκες λειτουργίας των Ψυχιατρικών Τμημάτων Εισαγωγών και του Τμήματος Υψηλής Επιτήρησης COVID – 19, είναι τραγικές και επισφαλείς για το Νοσηλευτικό Προσωπικό. «Μετά λύπης, αλλά και αγανάκτησης, διαπιστώνουμε ότι η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», δεν παρέχει την πρέπουσα θεραπευτική προσέγγιση στους ασθενείς. Παράλληλα, υπονομεύει την εργασιακή ασφάλεια του Νοσηλευτικού Προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, καθώς προέκυψαν έκτακτες συνθήκες στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού, λόγω εμφάνισης περιστατικών COVID – 19, σε δύο Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών, η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχώρησε στην άμεση στελέχωσή τους και επαναλειτούργησε το Τμήμα Υψηλής Επιτήρησης COVID – 19. Την ορθή λειτουργία των προαναφερόμενων Τμημάτων, κλήθηκε να υποστηρίξει Νοσηλευτικό Προσωπικό από τα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών και από τις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Το γεγονός αυτό  έχει οδηγήσει στην επισφαλή λειτουργία όλων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου.

Ωστόσο, στη στελέχωση των προαναφερόμενων Τμημάτων, καθώς και στη συμμόρφωση της λειτουργίας τους, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ανταποκρίθηκε και έφερε εις πέρας, επί της ουσίας μόνο η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσία. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων, ώστε το μετατιθέμενο Νοσηλευτικό Προσωπικό, να βρίσκεται εντός των Τμημάτων, σύμφωνα με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Η Επιτροπή Λοιμώξεων συνέβαλε σημαντικά στην πρόληψη και διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις δομές εντός και εκτός ΨΝΑ».

«Εξ’ αποστάσεως θεραπεία» για τους ασθενείς από τους ψυχιάτρους

«Η συμβολή της Ιατρικής Υπηρεσίας όμως, δεν ανταποκρίθηκε και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες ανάγκες. Στο Τμήμα που νοσηλεύει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν υφίσταται η δια ζώσης, παρουσία Ιατρικού Προσωπικού. Αλλά ούτε και η παρουσία των λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι υπάγονται στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας (Ψυχολόγοι, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί κ.λπ.)» καταγγέλλει ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.

«Οι ψυχίατροι εμφανίζονται μόνο κατόπιν επείγουσας ανάγκης, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή στην είσοδο του Τμήματος, εγκαινιάζοντας τις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως είναι η «εξ’ αποστάσεως θεραπεία», η «e – θεραπεία» και η «άυλη θεραπεία». Η παρακολούθηση της κλινικής εικόνας των ασθενών, η διάγνωση, η φαρμακευτική προσέγγιση. αλλά και το σύνολο της εξατομικευμένης και ομαδικής θεραπευτικής προσέγγισης (ατομικές θεραπείες, ομάδες. υποστήριξης ασθενών κ.λπ.), βρίσκονται στα «τάρταρα» της ψυχιατρικής επιστήμης.

Στα άλλα δύο Τμήματα η ίδια κατάσταση, με τη διαφορά, ότι οι «εφημερεύοντες» ψυχίατροι, εισέρχονται στο εσωτερικό της κλινικής, όταν καλούνται στις επείγουσες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον, οι θεράποντες ιατροί τέθηκαν σε καραντίνα, θα ήταν προτιμότερο να είχαν οριστεί άλλοι ιατροί, σταθεροί σε κάθε τμήμα, έστω, για αυτή την εβδομάδα. Οι οποίοι θα είχαν την ευθύνη της συνέχειας της θεραπείας των ψυχικά ασθενών, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς και φυσικά με το νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων».

Σε ρόλο τραπεζοκόμων οι νοσηλευτές

«Οι Τραπεζοκόμες άφαντες, το ρόλο τους ανέλαβε και πάλι το Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Η διαχείριση των Καθαριστριών προβληματική, εναλλάσσονταν καθημερινά. Αποτέλεσμα το Νοσηλευτικό Προσωπικό, κάθε μέρα, να έχει επιπλέον, την ευθύνη της προσαρμογής τους στις ανάγκες του τμήματος. Επιπλέον, η μία σε κάθε τμήμα, σε τέτοιες συνθήκες προφανώς, είναι ανεπαρκής ο αριθμός. Η τροφοδοσία με ιματισμό και των τροφίμων κι αυτή προβληματική» επισημαίνει ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι αναλώσιμό

«Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Νοσοκομείου δεν είναι αναλώσιμο υλικό. Ούτε ανθρώπινο δυναμικό πολλαπλών χρήσεων. Ώστε να επωμίζονται την ανευθυνότητα, την αντιεπαγγελματική – αντιδεοντολογική – αντιεπιστημονική συμπεριφορά κάποιων συνεργατών διαχρονικά. Στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των συμπολιτών μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το διαχρονικό απόστημα της εσκεμμένης συγκάλυψης των άφαντων επαγγελματιών υγείας- πλην του Νοσηλευτικού. Προσωπικού και κάποιων ευσυνείδητων-υπό την ανοχή του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης του. Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» και της οικείας Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας, πρέπει. επιτέλους να διανοιχτεί και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ καταλήγει « Σας θέτουμε προ των ευθυνών σας, ώστε να αποκαταστήσετε. άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα